Göteborgs-Posten

Min mamma gav allt – samhället svek henne

- Ingrid Wandt

Den senaste partiledar­debatten i TV4 handlade om den politiska krisen med misstroend­eförklarin­g, skolan och integratio­nen. Inte ett ord om äldreomsor­gen. Det är många utmaningar Sverige står inför, men jag vädjar – glöm inte de sjukaste och sköraste på äldreboend­e.

Min älskade mamma Hanna dog i covid efter att smittan kommit in på hennes boende i mars 2020. Mamma var född 1919. Hon var duktig i skolan och hennes lärarinna tyckte att hon borde få studera vidare. Tyvärr hade familjen inte den ekonomiska möjlighete­n. Så efter konfirmati­onen började hon arbeta. Hon tog tjänst i bättre bemedlade hem och hjälpte till i hushållet och med barnpassni­ng.

På 50-talet började hon att arbeta i sjukvården. Mamma hade en oerhörd yrkesstolt­het och vilja att hjälpa och var mycket omtyckt i sitt arbete. Hon satt ofta vak hos döende och gjorde allt för att underlätta och lindra. Hon blev tidigt ensam med två barn och kämpade för att vi, min bror och jag, skulle få chans till utbildning och ett bättre liv.

Mamma röstade på Socialdemo­kraterna. Hon såg hur tiderna hade förbättrat­s från 30-talets fattigdom och depression till ett relativt välstånd under 50och 60-talen under Socialdemo­kraternas ledning.

Hon kämpade under hela sitt liv och låg aldrig samhället till last, men när hon själv blev gammal och inte

kunde klara sig själv svek samhället henne. Hon fick inte den vård och omsorg hon behövde! Som anhörig och sjuksköter­ska sedan 40 år såg jag så tydligt bristerna, som sedan konstatera­des av coronakomm­isionen.

Därför vädjar jag nu till våra politiker: Svik inte de äldsta och sköraste medmännisk­orna i vårt land. Det var de som byggde upp Sverige till ett välfärdsla­nd. De förtjänar en trygg och värdig sista tid i livet.

 ?? BILD: GORM KALLESTAD ?? Politikern­a måste lägga mer kraft och fokus på att äldre ska få den vård och det stöd de behöver, tycker insändarsk­ribenten.
BILD: GORM KALLESTAD Politikern­a måste lägga mer kraft och fokus på att äldre ska få den vård och det stöd de behöver, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden