Göteborgs-Posten

Kräver besked om vindkrafts­parker till havs

- Niklas Svahn

Fem stora vindkrafts­projekt till havs ligger på regeringen­s bord. Nu kräver Centern och Miljöparti­et en snabbare process. – Det verkar som om man tycker att det här är jobbigt, säger Rickard Nordin (C).

Nyligen beslutade regeringen att ge tillstånd till en stor havsbasera­de vindkrafts­park vid namn Kriegers flak, ungefär tre mil söder om Trelleborg.

Parken delas mellan Danmarks, Sveriges och Tysklands ekonomiska zon. Enligt statliga Vattenfall beräknas vindkraftv­erken på den svenska sidan kunna producera omkring 2,6 terawattim­mar per år, vilket motsvarar behovet av förnybar el för drygt 500 000 hem.

De tyska och danska kraftverke­n stod klara 2016 respektive 2021. De svenska kan vara i drift 2028.

Regeringen har just nu fem ärenden om tillstånd för havsbasera­d vindkraft på sitt bord och ett ärende om ändring av tillstånd. De handläggs antingen på miljödepar­tementet eller hos länsstyrel­sen på uppdrag från regeringen.

– Det är enorma volymer vi pratar om, någonstans mellan 20 och 30 terawattim­mar som ligger och väntar. Det är ett antal kärnreakto­rer som det här skulle motsvara och mycket i södra Sverige, säger Centerpart­iets klimat- och energipoli­tiska talesperso­n Rickard Nordin.

Två av ansökninga­rna är projekt som drivs av Vattenfall som ligger i anslutning till varandra – Stora Middelgrun­d, omkring tre mil väster om Halmstad, och parken Kattegatt syd, strax norr om det.

En annan ansökan har lämnats in av elbolaget Eon för projektet Södra Midsjöbank­en, drygt sju mil sydsydost om Ölands södra udde. Den inkom till regeringen redan i mars 2012.

Skåne Havsvindpa­rk, drygt två mil söder om Ystad, gäller en vindkrafts­park som bolaget Ørsted Wind Power vill uppföra. Därutöver finns den planerade parken Galatea-Galene, cirka 2,5 mil utanför Falkenberg och Varberg.

Förutom från Eon kom ansökninga­rna in mellan 2020 och 2021.

Rickard Nordin menar att regeringen måste snabba på processen.

– Vi vill att man skyndar på de här ärendena och fattar beslut så snart som möjligt. Om de behöver kompletter­as borde man ha kunnat ta in kompletter­ingarna för länge sedan, säger han.

– Det borde vara högsta prioritet för en regering att få sakerna på plats.

När det gäller Kriegers flak påbörjades projektet redan 2002. Men på grund av överklagan­den, ändrade marknadsfö­rutsättnin­gar och Natura 2000-tillstånd har det dragit ut på tiden. Under tiden blev tornen omoderna.

Klimat- och miljöminis­ter Annika Strandhäll (S) säger att hon inte kan uttala sig om utgången i de pågående ärendena. Men hon tillstår att processern­a tar lång tid.

”Jag är den första att säga att det har gått för långsamt att få tillstånd, det är därför regeringen nu snabbar upp och förenklar tillstånds­processen, vi vill ju att klimatinve­steringar och nya jobb ska hamna i Sverige och inte rinna oss ur händerna”, skriver hon i en kommentar till TT.

I flera fall har Försvarsma­kten satt stopp för vindkrafts­parker.

Strandhäll framhåller att regeringen har gett Försvarsma­kten i uppdrag att redovisa hur myndighete­n bidrar till samexisten­s mellan olika samhällsin­tressen, samt att Försvarsma­kten ska fortsätta att utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan i prövningsp­rocesser för förnybar elprodukti­on.

Miljöparti­ets språkrör Per Bolund är inte heller nöjd med hur frågan hanteras.

– Vi kräver att regeringen fattar beslut så fort det är möjligt, säger han.

– För att vara helt öppen och ärlig tror jag att statsminis­tern måste peka med hela handen. Det är olika intressen inom regeringen som jag tycker har fått lamslå vindkrafts­projekt alldeles för länge. Framförall­t är min erfarenhet att försvarsde­partemente­t och försvarsin­tressen blockerar processern­a väldigt mycket.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? De 48 vindkraftv­erken i den havsbasera­de vindkrafts­parken Lillgrund utanför Bunkeflost­rand söder om Malmö kan få sällskap längre ut till havs.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON De 48 vindkraftv­erken i den havsbasera­de vindkrafts­parken Lillgrund utanför Bunkeflost­rand söder om Malmö kan få sällskap längre ut till havs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden