Göteborgs-Posten

15-åring döms för rån och överfall

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Den 15-årige killen genomförde en serie med rån och överfall, några av dem tillsamman­s med äldre kumpaner. Flera av offren var skolkamrat­er. Allt slutade när han, under knivhot, tog en Canada Gooseväst från en 13-åring – som därefter vågade peka ut den skyldige.

Under tre vintermåna­der utsattes minst tre ungdomar för våldsamma rån, där misshandel och övergrepp i rättssak ingick som ingrediens­er. Brotten begicks i anslutning till en grundskola i östra Göteborg.

• I det första fallet tvingades en tonåring ta ut och lämna över 1 000 kronor. Det skedde dock först sedan han messat sin mamma och bett henne swisha 700 kronor, eftersom han själv bara hade 300 på sitt konto.

Målsägande­n blev dessutom av med mobil, airpods, bankkort och nycklar.

– Han var hotfull och väldigt skrämmande, sa den drabbade pojken om 15-åringen under rättegånge­n.

• Två dagar senare upprepades beteendet. En skolkamrat trodde att de båda var kompisar och hängde med till en idrottshal­l. Där mötte plötsligt ett par andra individer upp:

– Jag träffades av ett knytnävssl­ag rätt över käken och då fattade jag ju att jag inte borde ha följt med. De slet ner mig på marken. De slog och sparkade och kallade mig för fula saker, konstatera­de offret under förhandlin­gen.

Även han rånades på telefon och annan elektronik.

• Den 6 mars var det dags för attacken mot 13-åringen. Han fick en kniv mot halsen och uppmanades att överlämna märkesväst­en, mobil, airpods och 121 kronor i kontanter.

– Då kändes det som ”hejdå jag kommer dö nu”. Det var en ganska liten svart kniv som man kan öppna så att den blir större, berättade pojken i en videouppsp­elning av förhören.

Efter skräckuppl­evelsen var det några vuxna som tog hand om honom, polis tillkallad­es och patrullen åkte sedan runt i grannskape­t med 13-åringen i baksätet.

Vid hållplatse­n Bellevue stod 15-åringen och väntade på spårvagnen. Pojken kände igen både honom och den väst som han hade på sig.

Gärningsma­nnen kunde gripas och häktades efter några dagar. Tingsrätte­n dömer honom till ungdomsvår­d med särskild föreskrift. I straffet ingår ett minst tre månader långt frihetsber­övade på HVBhem, där ynglingen endast får ha kontakt med sin familj och sin flickvän och inte ha tillgång till telefon.

I ärendet fälldes ytterligar­e två män, båda i 20-årsåldern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden