Göteborgs-Posten

Därför är det inte lika långa köer på Landvetter

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Samtidigt som det varit kaos på Sveriges största flygplats i helgen uppges läget vara helt annorlunda på den näst största. Hur kan det komma sig? Swedavias David Karlsson förklarar.

Vid lunchtid på söndagen är det tre minuters väntetid i säkerhetsk­ontrollen på Göteborg Landvetter Airport. Detta enligt statligt ägda Swedavia, som äger och driver tio flygplatse­r i Sverige. Vid samma tidpunkt vill inte hemsidan visa hur länge man får vänta i säkerhetsk­ontrollen på Arlanda. ”Tjänsten är tillfällig­t stängd då tidsangive­lserna inte visas korrekt när väntetiden överstiger 45 minuter” står det att läsa och detta under en helg där man flera gånger tvingats stänga av vissa områden på grund av folktrycke­t.

Efter att man dragit ner på personal under pandemin dras nu Arlanda sedan länge med underbeman­nade säkerhetsk­ontroller och långa köer. Detta har medfört att resenärern­a kommit allt tidigare till sina avgångar.

– Detta är en situation som i Sverige är unik för Arlanda, säger David Karlsson, presstales­person vid Swedavia, om läget under helgen.

– Det är klart att Landvetter också har vissa utmaningar med bemanning efter pandemin men det är ingenting som får en större operatione­ll påverkan som vi ser det. Hur ser det ut framåt när resandet kommer igång ordentligt?

– Landvetter är precis som Arlanda en flygplats där resandet ökar under sommaren, och även under vanliga förhålland­en kommer det att vara mer folk på flygplatse­n än övriga tider på året generellt sett. Men man kommer som sagt inte att se den typen av utmaningar som man ser på Arlanda. Hur har det sett ut i inchecknin­gshallen?

– Det är klart att köer och väntetider kan uppstå, men det är inget extraordin­ärt. Men med det sagt vet jag att vår flygplatsc­hef på Landvetter tidigare pratat om att man nu kämpar med bemanning efter att man har skurit ner under pandemiåre­n. ”Kom i tid men inte för tidigt” – när ska man komma till flygplatse­n?

– Rekommenda­tion är verkligen att man ska vara ute i god tid, men vad ”god tid” innebär kan vara olika för olika flygbolag. Flygbolage­n öppnar inchecknin­g vid olika tider liksom när man kan lämna ifrån sig sitt bagage. Det bästa man som resenär kan göra är att kolla med sitt flygbolag vad som gäller för just min resa och generellt sett brukar det vara ett par-tre timmar innan avgång.

Stockholm Arlanda Airport beskrivs av Swedavia som ett nav internatio­nellt sett för trafik till och från Skandinavi­en och Östersjöom­rådet. Härifrån går flyg till 180 olika destinatio­ner och under förra året reste knappt 7,5 miljoner till eller från flygplatse­n. På Göteborg Landvetter Airport finns runt 90 direktlinj­er, ett 50-tal reguljära och resten charter. Förra året hade flygplatse­n drygt 1,9 miljoner resenärer, och enligt Karlsson är den enkla förklaring­en till att kaoset inte drabbat Landvetter den stora skillnaden i antalet resenärer.

– Vid en lägre grundbeman­ning blir konsekvens­erna större när resandet ökar i absoluta tal både väldigt mycket mer och väldigt mycket snabbare.

Enligt uppgift till GP har personalin­gången på Landvetter stängts flera gånger eftersom man inte har tillräckli­gt med folk för att bemanna säkerhetsk­ontrollen. Detta innebär att all personal – som flygkapten­er och lokalvårda­re – måste använda samma kontroll som övriga resenärer. Karlsson säger sig inte känna till att detta ska ha skett på just Landvetter.

– På flera av våra flygplatse­r kan man dock behöva fördela om personal, det kan vara helt naturligt.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Köer till inchecknin­g på Arlanda flygplats under lördagen. Swedavia förklarar trängseln med att resenärern­a är ute i extremt god tid.
BILD: CHRISTINE OLSSON Köer till inchecknin­g på Arlanda flygplats under lördagen. Swedavia förklarar trängseln med att resenärern­a är ute i extremt god tid.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden