Göteborgs-Posten

De demonstrer­ade för ett bättre Ryssland

- Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Ett femtiotal personer samlades utanför det ryska konsulatet i Göteborg under söndagen. – Vi vill alla ha ett bättre Ryssland, säger Aleksey Zorin som organisera­de demonstrat­ionen i Göteborg.

I går, den 12 juni, var det Rysslands nationalda­g. Med anledning av dagen demonstrer­ades det i ett trettiotal länder runtom i världen för att visa att det finns ett bättre Ryssland än det som startar krig och utsätter sina medborgare för förtryck.

– För mig var det absolut självklart att vara här i dag. Det behövs och är jättevikti­gt att visa att vi är emot kriget och Putin, säger Aleksey Zorin som organisera­de demonstrat­ionen i Göteborg.

Ett femtiotal personer samlades utanför det ryska konsulatet på Sankt Sigfridsga­tan under söndagen. Under två timmar diskuterad­e de det Ryssland som president Vladimir Putin nu styr och det Ryssland som Aleksey Zorin, och många andra ryssar med honom, vill ha.

Det är ett Ryssland som bygger på två grundprinc­iper. Dels en fredlig utrikespol­itik, dels en inrikespol­itik där medborgarn­a är fria att uttrycka sig utan att oroa sig för vilka konsekvens­er det kan få, förklarar Aleksey Zorin.

– Många av mina vänner och bekanta som bor i Ryssland är i dag rädda för att uttala sig. De beskriver att det är just nu känns läskigare än någonsin att dela sin åsikt, säger han.

Under söndagens demonstrat­ion deltog personer från både Ryssland, Ukraina och Belarus. Aleksey Zorin kände sig hoppfull efteråt.

– Det är vid sådana här tillfällen som man förstår hur många det är som tycker samma sak. Vi vill alla ha ett bättre Ryssland.

 ?? BILD: PER WAHLBERG ?? Demonstrat­ion utanför ryska konsulatet vid S:t Sigfrids plan under söndagen.
BILD: PER WAHLBERG Demonstrat­ion utanför ryska konsulatet vid S:t Sigfrids plan under söndagen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden