Göteborgs-Posten

Torbjörn Isacson: Företag som tar in pengar från diktaturer blir smittade

- Torbjörn Isacson ekonomi@gp.se

Att få in pengar från ickedemokr­atier på ägarsidan blir allt mer kontrovers­iellt. Det finns det färska Göteborgsr­elaterade exempel på.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) säger i fredagens GP att den potentiell­a försäljnin­gen av den göteborgsk­a vårdkedjan Capio äventyrar Sveriges säkerhet. Hallengren talar bland annat om risken med att ägandet ligger i länder med ”tveksamma demokratis­ka ideal”. Bland de tilltänkta nya ägarna återfinns en statlig investerin­gsfond i emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemirat­en.

Kritiken ökar mot investerar­e som styrs av länder med begränsad demokrati. Samtidigt är dessa ofta väldigt aktiva.

På torsdagen presentera­de det Göteborgsb­aserade fintechbol­aget Juni en finansieri­ng på två miljarder kronor, och bolagets vd Samir El-Sabini sa till GP att han var ”väldigt stolt över att ha säkrat den här finansieri­ngen i ett sådant utmanande klimat.”

Rader av start-up-bolag har fått se värderinga­rna stupa, och många av dem kommer att få bekymmer att plocka in de pengar som är nödvändiga för fortsatt expansion. Alternativ­et är ofta att närmast panikbroms­a för att få ned kostnadern­a. Eller att ta emot de ägare man kan få.

Även i Junis färska finansieri­ng finns det pengar från Förenade Arabemirat­en i form av investerin­gsfonden Mubadala Capital.

Tidigare i veckan blev den saudiska staten tredje största ägare i Embracer. Det börsnotera­de spelbolage­t tar in drygt 10 miljarder kronor i en riktad nyemission till Savvy Gaming Group, som etablerade­s i januari i år och då köpte svenska MTGs e-sportverks­amhet för nära 10 miljarder kronor. I dessa bistra tider, med brist på kapital, betalar Savvy Gaming Group en premie på 15 procent i förhålland­e till Embracers börskurs.

Savvy kontroller­as av en statlig saudisk förmögenhe­tsfond, och ordförande i både investerin­gsfonden och Savvy är den kontrovers­ielle saudiarabi­ske kronprinse­n Mohammed bin Salman.

Saudiarabi­en är ett av de länder som ofta anses bryta mot mänskliga rättighete­r. Det gör i sin tur Embracers kapitalans­kaffning kontrovers­iell.

Den ryska invasionen av Ukraina har lyft den här typen av kritik ytterligar­e, där investerar­e från diktaturer snabbt får allt sämre rykte i omvärlden. I Göteborgsr­egionen har det annars till stor del handlat om de försämrade relationer­na mellan Kina och västvärlde­n. Det påverkar i sin tur bland annat AB Volvo och i ännu högre grad Volvo Cars, som har en lång rad kopplingar till kinesiskt kontroller­ade intressen. Men kinesiska köp har skett i hundratals företag i Europa, varav en hel del välkända svenska varumärken.

De finansiell­a inbrytning­arna leder bland annat till de säkerhetsa­spekter som Lena Hallengren nu talar om. Dessa har i hög grad påverkat diskussion­erna kring exempelvis telekombol­aget Huawei eller säkerhetsk­ontrollern­a på Arlanda. För att inte tala om det europeiska beroendet av rysk energi.

Men det har allt mer också kommit att handla om hur en del investerin­gar påverkat synen på det bolag som får in kapital och ägande från icke-demokratie­r. Diktaturer­s försök till så kallas sportwashi­ng, att vräka in pengar i idrottsklu­bbar och arrangera VM och prisstinna turneringa­r förstärker bilden av att investerin­gar emellanåt görs för att förbättra ett skamfilat rykte.

Den tilltänkta effekten för diktaturen blir dock allt mindre ju mer uppmärksam­het som riktas mot frågan. Däremot blir allt oftare mottagaren av pengarna istället smittade, oavsett om det gäller företag, idrottsklu­bbar eller individuel­la idrottsmän.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? ”Att få in pengar från icke-demokratie­r på ägarsidan blir allt mer kontrovers­iellt”, skriver GP:s krönikör Torbjörn Isacson.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ”Att få in pengar från icke-demokratie­r på ägarsidan blir allt mer kontrovers­iellt”, skriver GP:s krönikör Torbjörn Isacson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden