Göteborgs-Posten

Bosse renoverar en över 90 år gammal Volvo

- Amorina Ahlsell amorina.ahlsell@gp.se

Den unika Volvon från 1929 har inte i sin helhet rullat sedan 50-talet. När bilentusia­sten Bo ”Bosse” Johannesso­n köpte den var det i form av flera separata delar men efter år av hårt arbete står den snart körklar igen.

I över tre år har Bo Johannesso­n, 73 år, kämpat för att renovera upp den gamla Volvon med hjälp från sin vän Hans Fredriksso­n. Det rör sig om en Volvo LV60 som är en lastbil från 1929.

– 1954 rullade den senast som lastbil. Innan dess körde den dricka på Sandvalls bryggeri i Borås har jag fått reda på, berättar Bosse och fortsätter skämtsamt:

– Med ett så litet flak... man kan ju undra hur mycket dricka som fick plats där.

Det var på en bondgård utanför Uddevalla som Bosse hittade ”skrothögen” som han själv kallar sitt projekt. Lastbilen hade senast gått som Epa-traktor och stod bortglömd i flera delar i ett garage.

– Hytten var inte ens fastsatt i bilen. Sedan har jag suttit och pillat och nu är den nästan klar, berättar han.

Att renovera gamla bilar har varit Bosses stora intresse under många år. Tidigare arbetade han som chaufför och genom åren har han renoverat och sålt upp till hela 13 veteranfor­don.

– En del spelar golf, en del tennis men jag gör ingetdera. Jag har fastnat för gamla skrotbilar. Man måste ha ett genuint intresse och våga smutsa ner sig. Att krypa under bilen, ligga och skruva och meka i alla omöjliga vinklar och vrår, förklarar han.

Speciellt Volvobilar ligger Bosse extra varmt om hjärtat. Han berättar att han själv kör en Volvo och skrockar skämtsamt:

– Det står nog Volvo i mitt dna, det kommer de att upptäcka när de obducerar mig.

Men trots att han älskar renovering­en så har projektet också tärt på honom.

– Man blir väldigt trött och tänker ibland: ”Vad har jag gett mig in på?” Det har blivit för ihärdigt. Man hinner knappt äta upp gröten på morgonen innan man behöver komma i väg till verkstaden, säger han och tillägger:

– Nu är det bara några små grejer kvar på bilen, sedan ska jag aldrig mer renovera en veteranbil. Det får ni unga göra istället.

Efter sommaren hoppas Bosse att lastbilen ska vara redo för sin premiärtur. Han har dock lovat sin fru att också ta lite sommarledi­gt. Men några planer på att behålla veteranbil­en efter att den är färdig verkar Bosse inte ha.

– Om det kommer någon fin människa med några slan

Det står nog Volvo i mitt dna

tar och vill ha den – då kan jag få ro i sinnet. Det har blivit mig övermäktig­t.

 ?? BILD: MATILDA FALK ?? Bo ”Bosse” Johannesso­n har lagt ned otaliga timmar under flera år för att få den gamla lastbilen körduglig igen.
BILD: MATILDA FALK Bo ”Bosse” Johannesso­n har lagt ned otaliga timmar under flera år för att få den gamla lastbilen körduglig igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden