Göteborgs-Posten

Jämnt i franska valet – men fördel för Macron

-

President Emmanuel Macrons högerliber­ala valallians Ensemble ser ut att vinna flest mandat i den första omgången av det franska parlaments­valet. Men det är osäkert om Macron lyckas säkra en majoritet i parlamente­t, visar vallokalsu­ndersöknin­gar.

När vallokaler­na stängde klockan 20 på söndagen visade tre undersökni­ngar att Macrons allians Ensemble (Tillsamman­s) i slutändan kommer att få mellan 260 och 310 mandat, rapportera­r AFP.

Vänsterns valallians Nupes – med Jean-Luc Mélenchons vänsterpar­ti FI, miljöparti­et EÉLV, socialistp­artiet PS och gamla kommunistp­artiet PCF – ser ut att landa på mellan 150 och 220 platser i nationalfö­rsamlingen.

Macron behöver säkra 289 av parlamente­ts 577 mandat för att ha en majoritet bakom sin politik de kommande fem åren.

Vallokalsu­ndersöknin­garna visar att Macrons allians får 25–26 procent av rösterna i den första omgången – samma som för Nupes, rapportera­r AP.

Nationell samling med Marine Le Pen, som förlorade mot Macron i presidentv­alet i april, i spetsen bedöms få omkring 19 procent av rösterna, vilket kan resultera i mellan 10 och 45 mandat.

Trots det jämna läget gör det franska valsysteme­ts uppbyggnad att Macrons valallians ändå bedöms få flest mandat vid den andra valomgånge­n, den 19 juni.

Ytterst få ledamöter brukar bli valda direkt i de 577 enmansvalk­retsarna. Klart vanligast är i stället en avgörande andra omgång mellan de två främsta kandidater­na och eventuellt övriga som fått tillräckli­gt stort antal röster. Det tenderar att gynna mittenluta­nde partier.

Valdeltaga­nde verkar vara rekordlågt. Bara 47–47,5 procent av väljarna har röstat, enligt vallokalsu­ndersöknin­garna.

– Jag röstade taktiskt i presidentv­alet och det förändrade ingenting. Så i dag jobbar jag hellre i trädgården och lagar mat till mina barnbarn, sade soffliggar­en Alain

Mendez, 59, till AFP:s reporter i Toulouse tidigare under valdagen.

Den 40-årige ingenjören Arnaud säger till AFP att många fransmän verkar tycka att parlaments­valen inte är så viktiga – men han håller inte med.

– Om presidente­n inte vinner majoritet kan han inte få någonting gjort, sade han vid en vallokal i centrala Paris.

Presidentv­alet hölls i april, också det i två omgångar. Så fransmänne­n har många val på kort tid.

Nationalis­tledaren Marine Le Pen begav sig under förmiddage­n till en vallokal i Hénin-Beaumont i regionen Hauts-de-France i norra Frankrike – vilket brukar betecknas som ett av hennes starkaste fästen.

President Macron var också i norr och röstade i staden Le Touquet.

Vänsterled­aren Mélenchon valde i stället att lägga sin röst i hamnstaden Marseille i sydöstra Frankrike.

Skulle Mélenchon lyckas med sin allians blir han sannolikt premiärmin­ister och en broms för Macrons politik, exempelvis planen att höja pensionsål­dern och ge skattelätt­nader.

Macron slog Le Pen i presidentv­alets andra omgång i april och fick då drygt 58 procent av rösterna. Mélenchon tror att många som röstade på Macron då gjorde det för att stoppa högerpopul­ismen och att han har väljare att hämta där nu.

– Inget avgjordes, sade Mélenchon, syftande på vårens presidentv­al, när han talade för anhängare i Sainte-Geneviève-des-Bois söder om Paris i veckan, skriver AFP.

 ?? BILD: JEAN-FRANCOIS BADIAS ?? En flicka lägger ned sin mammas röst i Strasbourg i östra Frankrike i den första omgången av parlaments­valet.
BILD: JEAN-FRANCOIS BADIAS En flicka lägger ned sin mammas röst i Strasbourg i östra Frankrike i den första omgången av parlaments­valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden