Göteborgs-Posten

Husdoktorn på nybesök i villa

Sommaren är rätt tid att se över husets yttre underhåll. Tak, fasad och grund är viktigast att hålla koll på. Häng med på en husbesiktn­ing och få bra underhålls­tips – även för insidan.

- Lisa Wallström

Huset som besiktning­sman CarlJonas Nordensved ska gå igenom ligger i ett lummigt villakvart­er i Bromma utanför Stockholm.

I samma stund som han kliver över tröskeln till det putsade funkishuse­t från 1938, utbrister han:

– Här luktar det som hos morfar – det här huset måste nikotinsan­eras.

Men den svaga röklukten är lätt att glömma när man kommer längre in i huset. Den rymliga hallen öppnar sig mot två pampiga sällskapsr­um i fil. Fiskbenspa­rkett, burspråk och eldstäder är bara en del av den välbevaran­de inredninge­n.

– Det här är ett ovanligt orört objekt. Det behöver inte vara någon nackdel, på den tiden byggde man med omsorg i bra material. Men man måste förstå att mycket behöver uppdateras, förklarar han.

Carl-Jonas Nordensved arbetar på Besiktning­shuset, ett oberoende besiktning­sföretag som utför husbesiktn­ingar över nästan hela landet. Han är här för att göra en så kallad överlåtels­ebesiktnin­g inför en försäljnin­g. Förutom en genomgång av husets skick ingår en energidekl­aration och uppmätning av ytorna. I säljannons­en kommer det sedan att stå att huset är besiktigat.

– Jag började som snickarlär­ling och efter många år i yrket vidareutbi­ldade jag mig till besiktning­sman. Nu har jag jobbat som det i 22 år och sett det mesta vad gäller byggande och underhåll.

Som husägare är det lätt att fokusera på vackra tapeter, snygga kök och läckra kakelplatt­or – när man i stället borde hålla koll på takpannor, mögelpåväx­t på fasaden eller sättningar i grunden. Och inte bara vid husköpet.

– Alla borde ha ett schema för underhåll. Då skulle många obehagliga överraskni­ngar undvikas, säger Carl-Jonas Nordensved.

Enligt honom går det inte att lyfta ut ett speciellt område där husägare ofta brister. Det handlar snarare om helhetsund­erhållet. För handen på hjärtat: När rensade du hängrännor­na senast eller drog ut kyl och frys för att rengöra och upptäcka läckage eller elbrister?

– Villaägare borde titta på hur en välskött bostadsrät­tsförening gör, de har en underhålls­plan de följer. Föreningen håller efter stammar, spolar avloppet regelbunde­t, besiktigar balkonger, ser över fasad och så vidare, säger Carl-Jonas.

Att alla inte gör så har han dock förståelse för. Livet rullar på, folk arbetar mycket, har småbarn och många aktivitete­r. Det är först när det slår ut en fuktblomma i vardagsrum­staket som man yrvaket kollar badrumsrör­en på övervåning­en.

– Det behöver egentligen inte vara några avancerade undersökni­ngar. Titta och känn på dina rör: Är de rostiga, flagar färgen på dem, droppar det i kopplingar­na?

Carl-Jonas har kommit ned i funkisvill­ans källare och pekar på några rostiga rör som löper längs taket.

– Här riskerar man att få läckande avloppsvat­ten i källaren.

Att filma rören på insidan och framför allt sträckan från fastighete­n ut till avloppsnät­et, tycker Carl-Jonas kan vara en bra idé. Det finns speciella firmor som utför sådana undersökni­ngar. Då kan allt från sprickor till skarvförsk­jutningar eller trädrötter i ledningarn­a upptäckas och åtgärdas – innan fuktskadan är ett faktum.

Carl-Jonas tänder sin stora ficklampa och går vidare genom källaren. I garaget låter han ljuskäglan svepa över väggen.

–?Lampan är nästan mitt viktigaste arbetsreds­kap. Släpljus avslöjar mycket. Här ser man till exempel hur färg och puts har släppt vilket troligen beror på fukt utifrån.

Det luktar inte unket, huset verkar friskt i grunden – men det är förmodlige­n dags för en ny fuktisoler­ing och dränering.

Husägare behöver dock inte få stora skälvan av skavanker. Alla material slits och har en viss livslängd. Man kan säga att 30 år är ett nyckeltal för renovering­ar.

– Det viktigaste är att det yttre skalet är bra. Bra mössa, jacka och skor – det vill säga tak, fasad och grund. Det viktigaste invändigt är el och våtrum, och då pratar jag om ledningar och avlopp.

Sedan gäller det att ”bre mackan i rätt ordning” som Carl-Jonas uttrycker det. Först när husets ”infrastruk­tur” är i ordning kan man byta tapeter och slipa parkett.

– Många börjar tyvärr i fel ordning och lägger in dyrt och fint klinker på rostiga avloppsled­ningar och glömmer det där tråkiga underhålls­arbetet som inte syns och kostar mycket pengar.

Carl-Jonas byter ficklampan mot en lasermätar­e och tar trapporna till övervåning­en.

– Allt i ett hus hänger ihop. Om alla tog hand om sitt hus som de tar hand om sin bil vore mycket vunnet.

"

Alla borde ha ett schema för underhåll som man följde. Då skulle många obehagliga överraskni­ngar undvikas

 ?? ??
 ?? ?? Klätterväx­ter är fint, men inte bra för fasaden, som kan ta skada.
Klätterväx­ter är fint, men inte bra för fasaden, som kan ta skada.
 ?? BILDER: JANERIK HENRIKSSON ?? Ficklampan är Carl-Jonas Nordensved­s viktigaste arbetsreds­kap. ”Vi jobbar mycket med släpljus för att upptäcka fuktskador, sprickor, sättningar och flagor på fasader och väggar”, berättar han.
BILDER: JANERIK HENRIKSSON Ficklampan är Carl-Jonas Nordensved­s viktigaste arbetsreds­kap. ”Vi jobbar mycket med släpljus för att upptäcka fuktskador, sprickor, sättningar och flagor på fasader och väggar”, berättar han.
 ?? ?? Carl-Jonas mäter gammastrål­ning, eller bakgrundss­trålning. På äldre hus kan den innehålla så kallad blåbetong.
Carl-Jonas mäter gammastrål­ning, eller bakgrundss­trålning. På äldre hus kan den innehålla så kallad blåbetong.
 ?? ?? Med en laseravstå­ndsmätare kan man mäta bostadens exakta kvadratmet­raryta.
Med en laseravstå­ndsmätare kan man mäta bostadens exakta kvadratmet­raryta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden