Göteborgs-Posten

Slowgold startade uppropet ”Svenska artister mot Nato”

- Hugo Göthberg hugo.gothberg@gp.se

När Sverige sade ja till Nato valde Amanda Werne (Slowgold) sig överkörd och valde att starta uppropet ”Svenska artister mot Nato”. Nu planerar gruppen för nya spelningar och manifestat­ioner. – Jag skäms över att bo här när man kringgår folket, säger hon.

Det var i april när Amanda Werne, känd under artistnamn­et Slowgold, var ute och spelade med sitt band som diskussion­erna om ett svenskt Nato-medlemskap trappades upp. Kriget i Ryssland hade omkullkast­at allt och nu gick det fort. Riktigt fort. Hon upplevde att hon som medborgare inte hängde med, eller fick vara en del i dialogen.

– Det som hände kändes så bisarrt, man kände sig omsprungen, säger hon.

Under samma tid startade artistkoll­egan och tecknaren Love Antell ett tecknarupp­rop som ett ställnings­tagande mot Nato. Detta kom att bli inspiratio­nen för Slowgold att starta ett eget initiativ: ”Svenska artister mot Nato”.

Men att göra ett offentligt ställnings­tagande mot Nato var långt ifrån självklart. Nervositet­en över vad hennes fans skulle tycka och rädslan över en potentiell kritikstor­m tyngde henne. Det visade sig att hon inte var ensam. Flera av de artister hon pratade med tvekade inför att skriva under. Vilka reaktioner skulle de få?

Men till slut strömmade ändå namnen in och uppropet delades i sociala medier av artister som Sibille Attar, Steget och Bror Gunnar Jansson. Kritiken tycktes också utebli och Amanda Werne kunde i stället tacka för stödet.

– Jag har funderat länge på min roll som artist och landade i att jag inte trivs med att ha en mask, jag vill vara personlig och uttrycka mina åsikter.

Att artister uttalar sig i politiska frågor är knappast ovanligt. För vissa är det närmast en del av konstforme­n. Andra menar i stället att artister ska ägna sig åt musik och inte beblanda sig i politiken. Amanda Werne säger att hon kan förstå den kritiken, men tycker ändå att hon som har en följarskar­a behöver säga ifrån.

– Man är inte politiker, man är musiker. Men å andra sidan är man en van tänkare och då tycker jag det är viktigt att ta ställning.

Den 15 maj sade Socialdemo­kraternas partistyre­lse ja till Nato efter en känslosam intern debatt. Med det fanns en tydlig majoritet i riksdagen för ett Nato-medlemskap, även om processen sedan dess stött på patrull. Framförall­t har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan krävt ett antal anpassning­ar för att Sverige ska få ansluta.

Samtidigt som Sverige närmar sig militärall­iansen fortsätter Amanda Werne och artisterna­s ovilja. Slowgold skulle ha deltagit på en Nato-demonstrat­ion i maj men fick problem med rösten och tvingades ställa in. Nu görs planer upp för en ny manifestat­ion eller spelning för att visa att motståndet fortsatt är på agendan.

– Jag har pratat med ”Artister för fred” och vi har snackat om att göra något event om energin räcker till. Man måste se till att bilda sig innan, och det vill jag göra för att sedan kunna väcka tanke och hjälpa till att folkbilda andra, säger Amanda Werne.

 ?? ARKIVBILD: MICKAN PALMQVIST ?? Slowgold, Amanda Werne, startade ”Svenska artister mot Nato”
ARKIVBILD: MICKAN PALMQVIST Slowgold, Amanda Werne, startade ”Svenska artister mot Nato”
 ?? ARKIVBILD: NINA ANDERSSON VOIGHT ?? Sibille Attar som hade stor framgång med albumet ”Sleepyhead” från 2013 är en av de som delat uppropet.
ARKIVBILD: NINA ANDERSSON VOIGHT Sibille Attar som hade stor framgång med albumet ”Sleepyhead” från 2013 är en av de som delat uppropet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden