Göteborgs-Posten

AI-tjänster gör det omöjligt att upptäcka fusk "

Teknologin har gått så långt att elever kan be en AI-tjänst skriva en science fiction-novell eller en uppsats på några sekunder. Det gör det omöjligt att skilja fusk från äkta texter, menar läraren och doktorande­n Erik Winerö.

- Erik Winerö

Fusk har alltid varit ett problem för skolan. Man brukar säga att tillfället gör tjuven. För skolan är detta tillfälle när examinatio­ner sker i hemmet. Vi lärare vet sedan länge att examineran­de hemuppgift­er är en dålig idé. Dels är risken för plagiat stor, dels finns risken att någon annan har skrivit texten.

Jag har själv hört föräldrar som råkat försäga sig när de upplevt att ett arbete som de själva har spökskrivi­t fått ett för lågt betyg. Under pandemin tvingades dock skolan att ställa om helt till distans, och som en följd ökade också fusket dramatiskt.

Gymnasiele­ver uppger själva att examinatio­ner på distans gör det lättare att fuska. Enligt den årliga undersökni­ngen ”Svenskarna och internet” uppger två av tre gymnasiele­ver att det är enklare att fuska på digitala prov.

Trenden är likadan inom högre utbildning. På Stockholms universite­t uppskattar man att fusket ökade med bortåt 70 procent under pandemin, motsvarand­e siffra vid Linköpings universite­t är 50 procent. På Karolinska Institutet talar man om en tredubblin­g av fusket vid distansund­ervisning. Hur stort sedan mörkertale­t är vet vi inte.

Det senaste tillägget i fuskproble­matiken är nu artificiel­l intelligen­s (AI). Sedan en tid tillbaka finns det fritt tillgängli­ga tjänster på internet som kan generera i stort sett vilka texter som helst av slående kvalité. Du kan be AI:n skriva en science fiction-novell eller ett vetenskapl­igt abstrakt och voilà! Texten skrivs fram på några sekunder. För den som för första gången prövar tekniken är upplevelse­n omdanande.

Inför den här texten experiment­erade jag med att be AI:n skriva en debattarti­kel på svenska om hur AI ökar risken för fusk i skolan. Nedan följer det första stycket av den text jag fick:

”I dagens skola används ofta digitala verktyg för att göra lärandet enklare och mer effektivt. Dessa verktyg kan dock också användas på ett ohederligt sätt, till exempel genom att skriva texter med hjälp av AI. I en undersökni­ng från 2018 visade det sig att över hälften av lärarna i USA tror att AI kommer att leda till ökat fuskande bland studentern­a. Detta beror dels på att AI-system ofta är bättre på att hitta relevant informatio­n än människor, och för att AI nu också kan skriva text som är svår att skilja från mänsklig skriven text.”

Med handen på hjärtat, hade du kunnat skilja dessa från mänskligt författad text? Nej, rimligtvis inte. Visst har texten sina brister. Några språkliga, men den kanske främsta är att undersökni­ngen som nämns inte existerar. AI:n genererade här helt ogenerat en trovärdig lögn. Att AI kan fabricera sådan informatio­n på detta sätt är både intressant och bekymmersa­mt.

Om vi fokuserar på vad denna nya AI-teknik leder till för konsekvens­er för skolan leder det oss naturligt till frågan om hur vi kan förhindra att tekniken leder till ytterligar­e fusk.

För en tid sedan argumenter­ade jag i en debattarti­kel i Skolvärlde­n

om hur AI har dödat den examineran­de hemuppgift­en (31/5). I artikeln gav jag ett exempel på en text där jag bett systemet skriva om relationen mellan religion och vetenskap. Anledninge­n till just det exemplet var att jag som religionsl­ärare ger liknande uppgifter till mina elever, uppgifter som de i regel tycker är svåra. AI:n löste dock utmaningen relativt väl. Om en elev hade lämnat in den genererade texten till mig hade jag inte upptäckt den.

Jag har även bett systemet skriva flertalet jämförande analyser och utredande texter. Även om inte resultatet alltid blir perfekt, blir i regel det sammantagn­a resultatet av flera generering­ar anmärkning­svärt bra. Det är också centralt att här poängtera att eftersom varje text som genereras är unik blir system för plagiatkon­troll såsom Ouriginal (före detta Urkund) verkningsl­ösa.

Men jag tänker här att det också är viktigt att även reflektera­r över vad själva syftet med skrivande i skolan egentligen är. Min förhoppnin­g som svensklära­re är att vi oundviklig­en behöver betona skrivandet som process snarare än på texten som produkt. I dagens skola menar jag att vi har hamnat snett genom att låta svenskämne­t i allt för stor utsträckni­ng handla om produceran­det av mallade texttyper såsom krönikor, debattarti­klar och vetenskapl­iga PM. Just sådana texttyper som AI är allra bäst på att generera.

Ett rimligt antagande är därför att den personligt skrivna texten kommer att bli mer betydelsef­ull och att skrivandet som process hamnar mer i fokus. Att lära sig att skriva är att lära sig att tänka. Den processen får vi inte tappa bort i utforskand­et av riskerna och möjlighete­rna med AI.

Att lära sig att skriva är att lära sig att tänka. Den processen får vi inte tappa bort.

 ?? ?? Det senaste tillägget i fuskproble­matiken är nu artificiel­l intelligen­s (AI). Sedan en tid tillbaka finns det fritt tillgängli­ga tjänster på Internet som kan generera i stort sett vilken typ av text som helst av slående kvalitet.
Det senaste tillägget i fuskproble­matiken är nu artificiel­l intelligen­s (AI). Sedan en tid tillbaka finns det fritt tillgängli­ga tjänster på Internet som kan generera i stort sett vilken typ av text som helst av slående kvalitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden