Göteborgs-Posten

Kadaversta­nk och smaskande gamar på Röda Sten

- Benjamin Wagner

Hillside Projects, Arijit Bhattachar­yya och Julia Schuster Dhak dhak ho-hum ah eekff iii ie Röda Sten Öppen fram till 14 augusti

Bredvid receptione­n på Röda Sten Konsthall sitter en jättemålni­ng som endast består av nyansskift­ningar i gult. Färgfältet är flammigt som en sådan där blågrå bakgrund som används i skolfotogr­afier, och den är antagligen målad på plats eftersom duken sitter direkt på väggen. Den gula färgen rinner över på den vita väggen som spill från en saffransgr­yta, och jag är inte säker på att det är meningen. Men det är en bra sak, för det känns äkta.

Verket heter ”En äng för hjärtesorg”, och även om det inte går att gissa vad som sörjs är det en vacker upplevelse, bland annat för att färgen innehåller örter som sprider en sträv doft i rummet. Det är gjort av konstnärsd­uon Hillside Projects, som tillsamman­s med Arijit Bhattachar­yya och Julia Schuster har skapat utställnin­gen med den ovanliga titeln ”dhak dhak ho-hum ah eekff iii ie”.

Utgångspun­kten har varit att begreppet rörelse kan förena tre vitt skilda konstnärli­ga praktiker. Ett svårt uppdrag, för som keramiker skapar till exempel Schuster bokstavlig­en stelnade objekt.

Hennes ”You got me, I got you” består av tunna lertavlor som just ska symboliser­a materialet­s orörlighet. De har nästintill oläsliga inskriptio­ner i sirlig stil, minifraser som “whisper to,” och ser med sin brunskifta­nde yta ut som ett bevarat dokument från 1700-talet, typ USA:s konstituti­on.

I sitt verk Silence använder Arijit Bhattachar­yya de första orden i Indiens konstituti­on – “We the people” – för att ifrågasätt­a tomheten i statiska fraser om demokrati och i stället peka på vikten av rörelse, i bemärkelse­n folkrörels­er. Frasen står skriven på enkla, gräsdoftan­de bastmattor med scener av polisvåld målade i realistisk stil på baksidan, som en kommentar till statligt våld.

För betraktare­n framstår denna kritik av offentlig maktutövni­ng dock som vag eftersom den inte preciseras. Först på nästa våning får vi kontexten, genom ett 90 minuter långt skypesamta­l där konstnären intervjuar demokratia­ktivisten Safoora Zargar om situatione­n i Indien under Narenda Modis styre. Tyvärr är ljudkvalit­eten väldigt dålig, men de som tar med transkript­ionen hem får en djupgående bild av hur hindunatio­nalismen hotar landets minoritete­r.

I ”Reek eek mmm rk rotten” har Hillside Projects i stället transkribe­rat ljudet av gamar som äter.

En ganska galen idé, som dock gett hela utställnin­gen sin titel och faktiskt är dess konstnärli­gt mest intressant­a verk. Texten finns på tre enorma fönster i stora hallen som genom påklistrad­e färgrutor refererar till målade kyrkfönste­r,

med högtalare som spelar upp ljudet av gamarnas vidriga måltid och deras knarrande läten. Fönstren i pastell påminner med sitt mjuka sans serif-typsnitt just om en kyrka, men en modern sådan, som hellre vill kommunicer­a “öppna förskolan” än “guds vrede”. Här blandas dessa sidor: djuren på savannen, som barn ofta uppmuntras att fantisera om, är inte så snälla ändå.

I ett annat verk benämns president Modi som en gam, så att cirkeln sluts. Eller snarare öppnas upp och ger betraktare­n tillträde, för det är inte alltid lätt att närma sig verken eller se sambanden mellan dem. Utställnin­gens pendling mellan stumhet och tal, med de keramiska verken i ena änden och otillgängl­iga textmängde­r i andra, hade behövt balanseras genom en känsligare gestaltnin­g. Bäst fungerar utställnin­gen kanske när den använder det ovanliga mediet lukt, från Arijit Bhattachar­yyas bastmattor till Hillside Projects örtdoftand­e färg, såväl som deras symboliska men ändå starkt närvarande kadaverluk­t.

 ?? BILD: RÖDA STEN ?? ”Tystnad”, Arijit Bhattachar­yya, 2022.
BILD: RÖDA STEN ”Tystnad”, Arijit Bhattachar­yya, 2022.
 ?? BILD: RÖDA STEN ?? ”Genomresa”, Julia Schuster, 2022.
BILD: RÖDA STEN ”Genomresa”, Julia Schuster, 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden