Göteborgs-Posten

Tre kända namn på Labor

-

Dan Andersson (1888-1920) kom till Göteborg sommaren 1917 för att tjänstgöra på Ny Tids redaktion vid Järntorget. Den vid tiden panka skalden och proletärfö­rfattaren blev kvar i Göteborg till våren 1918 och checkade allt som oftast in på ungkarlsho­tellet Labor för att få sin nattvila. Inte sällan kom han direkt från en kvällssitt­ning på ölstugan Tullen. Sedan 1990 står Britt-Marie Jerns byst av Andersson på Järntorget. På sockeln kan man läsa Dan Anderssons egna ord: ”Bed för dem som staden kväver att de länge må bli unga och om troll och högland drömma uppå Tullens svarta krog.”

Harry Martinson (1904-1978) var märkt av sjukdom när han 1927 mönstrade av och levde bohemliv i Haga. Natthärbär­gena varierade – inte ens det vittra Harry Martinson-sällskapet vågar slå fast några säkra adresser – men med stor sannolikhe­t sökte författare­n och dramatiker­n emellanåt nattro hos Labor.

I tredje delen av Sonja Erfurths Martinson-biografi kan man till exempel läsa: ”För de hemlösa drev staden ungkarlsho­tellet Labor på Mellangata­n.”

1929 lämnade den blivande nobelprist­agaren i litteratur (1974) Göteborg för att leva med författare­n Moa Martinson i hennes torp nära Nynäshamn.

Douglas Krook (1897-1971) gick ofta under smeknamnet ”Dåan” och var en av sin tids främsta svenska fotbollssp­elare. Själv lär han till och med fällt omdömet: ”världens bästa back.” Likt flera andra tidiga stjärnor fostrades Krook i brukssamhä­llet Jonsered. Det var där han utvecklade­s till den snabba och fysiska försvarare som utöver mästerskap­titlar med Gais och Örgryte också togs ut för spel i 21 landskampe­r. Efter den aktiva karriären blev Krook tränare i Jonsered men senare i livet sågs han trampa Hagas kullersten­sgator med fast adress på Labor. Där var han skriven när han avled i september 1971.

 ?? BILD: LARS HJERTBERG ??
BILD: LARS HJERTBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden