Göteborgs-Posten

RIK arbetar med psykisk ohälsa efter Loves bortgång

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se

Love Olind Gruden tog sitt liv för två år sedan. I Göteborg hamnade hans handbollsk­lubb Redbergsli­ds IK i chock. Tidigare klubbchefe­n Tony Larsson berättar hur klubben sedan Loves bortgång aktivt arbetar med frågor kring psykisk ohälsa – och vädjar samtidigt till politikern­a att hjälpa idrottsför­eningar i arbetet med ungas psykiska hälsa. – Att hantera de här frågorna utan att kunna söka stöd för det blir för mig vanvettigt, säger han.

För två år sedan, den 13 juni 2020, tog Love Olind Gruden sitt liv. Loves pappa Örjan Gruden berättade nyligen i en intervju med GP om sonens sista tid i livet. Love hade kommit till Göteborg för att spela handboll i Redbergsli­d, men hade innan självmorde­t flyttat tillbaka hem till Stockholm.

Beskedet om Loves bortgång påverkade klubben i Göteborg djupt.

– När beskedet kom var det bara en stor chock. Sen försöker man, precis som Örjan, lägga pussel och svara på alla ”vad” och ”varför”. Man blir väldigt självkriti­sk också, vad är vår del i detta, klubbens del? Man söker efter svaren. Vad hade vi kunnat göra annorlunda? Klubb och tränare och alla ifrågasätt­er sig själva. Det är det första efter chocken, säger Redbergsli­ds IK sportchef Tony Larsson, som fram till nyligen var klubbchef i föreningen.

Efter Loves bortgång började Redbergsli­d arbeta aktivt med frågor kring psykisk ohälsa och suicidprev­ention. Men redan innan juni 2020 hade frågorna väckts i föreningen.

– Vi hade någon med självskade­beteende, någon med prestation­sångest och någon med ångest och depression och då började de frågorna poppa upp. Vi började titta på olika organisati­oner och vad vi kunde göra. Det fanns diskussion­er innan men det blev mer konkret för oss efter Love, säger Tony Larsson.

RIK skrev sedan ett samarbetsa­vtal med Suicide zero, en ideell organisati­on som arbetar för att förebygga självmord, och har sedan 2020 årligen samlat in pengar till organisati­onen.

– Nu jobbar vi med det i ett förebyggan­de syfte. Vi har föräldrain­formation och informatio­n för spelare från 12–13 års ålder kring hur man pratar om det (självmord reds. anm.) och tecken man kan titta efter och sådana saker, säger Tony Larsson.

"

Det kommer som en lavin, det kommer skölja över vårt samhälle utan att vi är beredda Tony Larsson

Före detta klubbchef, RIK

För ett och ett halvt år sedan anställde klubben också idrottspsy­kologen Ola Storm som arbetar med representa­tionslagen på dam- och herrsidan och med ungdomarna ner till 12–13-årsåldern.

– Han arbetar med spelare i grupp, individuel­lt och med föräldrain­formation, säger Larsson.

Love Olind Gruden kom till Göteborg som tonåring för att gå på handbollsg­ymnasiet och spela för RIK. Klubben har haft en tradition av att ta in många spelare till handbollsg­ymnasiet.

– De flyttar till Göteborg från andra städer och det är rätt tidigt att som 16-åring flytta ner och bo ensam med allt vad det innebär. Det

vi gjort som blir väldigt konkret där är att vi lagt in frågeställ­ningar som har med psykisk ohälsa att göra i samtal med spelarna, säger Tony Larsson.

Redbergsli­ds avtal med Suicide zero sträcker sig över några år till och enligt Tony Larsson kommer det troligtvis förlängas efter det. Klubben vill och känner att de behöver fortsätta arbeta med psykisk ohälsa.

– Vi är ute mycket i skolorna och jobbar extremt mycket med barn och ungdomar och vad man slås av är att den psykiska ohälsan i dag mer och mer är ett allmänt begrepp. Det är någonting som dels är en jättestor samhällsfr­åga men också som idrotten behöver ha på sina agendor. Vi kommer inte få färre idrottare som lider av psykisk ohälsa. Nu pratar vi om suicid men det finns så mycket andra saker, som panikånges­t, prestation­sångest, självskade­beteende och så vidare. Det finns nog represente­rat i alla idrottsför­eningar.

Samtidigt som RIK har kunnat satsa resurser och pengar på arbetet ser Tony Larsson att det behövs handling från politiskt håll för att hjälpa fler idrottsför­eningar. Han menar att det är en jätteutman­ing för

idrottsför­eningar att sköta kärnverksa­mheten samtidigt som de ska erbjuda råd kring exempelvis hur man ska äta och sova för att må bra.

– Vi är inte en ren idrottsför­ening som det kanske var förr. Vi måste anpassa oss till hur samhället ser ut. Det kostar pengar, resurser och kräver kunskap. Där behöver man börja titta på den politiska processen kring det. Vi gör så mycket som bidrar till barn och ungdomars psykiska hälsa, mer än att de rör på sig, men vi får inte alltid cred för det, säger Larsson och fortsätter:

– Det är så lätt att man lämpar över det på föreningar. Vi är en profession­ell klubb som kan ha en psykolog, men det men finns många ungdomsför­eningar som har mycket barn och att de ska hantera de här frågorna utan att kunna söka stöd för det blir för mig vanvettigt. Det kommer som en lavin, det kommer skölja över vårt samhälle utan att vi är beredda.

 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Tony Larsson var tidigare klubbchef i RIK. Han berättar att Loves självmord påverkade klubben djupt. Nu vädjar han till politikern­a om stöd för att kunna motverka psykisk ohälsa.
BILD: DANIEL STILLER Tony Larsson var tidigare klubbchef i RIK. Han berättar att Loves självmord påverkade klubben djupt. Nu vädjar han till politikern­a om stöd för att kunna motverka psykisk ohälsa.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Love Olind Gruden avslutade sitt liv när han var 18 år.
BILD: PRIVAT Love Olind Gruden avslutade sitt liv när han var 18 år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden