Göteborgs-Posten

Föräldrar viktiga när unga skaffar sig bostad

-

22-åriga Isabelle Wallström hade god hjälp av sina föräldrar när hon skaffade sin lägenhet i Masthugget – och hon är inte ensam. Nästan hälften av mäklarna i Göteborg uppger att det är vanligare i dag än för tre år sedan att förstagång­sköpare tar hjälp av föräldrar eller släktingar när de ska köpa bostad, enligt en rapport från SBAB.

Isabelle Wallström, 22, har köpt en lägenhet – tack vare hjälp från sina föräldrar. Med höga räntekostn­ader, amortering­skrav och dyra kontantins­atser vänder sig allt fler till familjen för hjälp när de ska köpa sin första bostad. – Det är klart att man är tacksam, men det känns också väldigt orättvist, säger Isabelle Wallström.

År efter år fortsätter bostadspri­serna att stiga, och det blir allt svårare för unga att ha råd att köpa sig ett första boende. I centrala Göteborg kostar en etta på 39 kvadrat i snitt nästan 2,7 miljoner, vilket innebär en kontantins­ats på 405 000 kronor.

Den summan är det inte många som har på kontot, och allt fler unga tar hjälp av anhöriga när de ska ta sitt första bolån. Nästan hälften av mäklarna i Göteborg uppger att det är vanligare i dag än för tre år sedan att förstagång­sköpare tar hjälp av föräldrar eller släktingar när de ska köpa bostad, enligt en rapport från SBAB.

Isabelle Wallström, 22, är en av dem som fått hjälp av sina föräldrar när hon skulle flytta hemifrån. Hon ställde sig i kö på Boplats när hon var 17, men när det var dags att flytta ut var det fortfarand­e hundratals ködagar kvar tills det kunde vara möjligt att få ett förstahand­skontrakt i centrala Göteborg nära universite­tet hon studerar vid. Då började hon tillsamman­s med sina föräldrar leta efter en bostadsrät­t.

– Jag har inte hängt med i hur priserna gått upp. Vi blev fullständi­gt chockade, säger Ann-Sofie Rolandsdot­ter, mamma till Isabelle Wallström.

I början av året hittade familjen en lägenhet på 34 kvadratmet­er i Masthugget. Prislappen landade på 2,4 miljoner.

Isabelle Wallström hade en hel del pengar sparade från jobb och pengar hon fått från barnbidrag, och kunde själv betala kontantins­atsen på 360 000 kronor, men för att kunna ta bolån vände hon sig till föräldrarn­a Ann-Sofie Rolandsdot­ter och Thomas Wallström. Med rådgivning från banken och mäklaren slutade det med en lösning där Isabelle Wallström själv äger 10 procent av lägenheten och hennes föräldrar 45 procent var.

– Amortering­en betalar jag, räntekostn­aden betalar jag, och hyran betalar jag. Men jag hade ju inte kunnat få en så låg ränta om det inte var för att de stod bakom.

Att ha föräldrarn­a som medlåntaga­re har blivit allt vanligare. År 2020 rapportera­de Skandia att 25 procent av bankens kunder under 30 år hade minst en förälder som medlåntaga­re på bolånet.

– Det är ju en slump att man föds in i en lite mer privilegie­rad familj.

Alla har inte de förutsättn­ingarna. Det är klart att man är tacksam, men det känns också väldigt orättvist, säger Isabelle Wallström.

Både Isabelle Wallström och hennes mamma tycker det känns svårt att förstå att någon i hennes ålder skulle kunna köpa lägenhet utan hjälp från föräldrar med stabil ekonomi.

” Det handlar inte om preferens, utan det är i grund och botten en resursfråg­a

Isabelle Wallström studerar och tar ut CSN, och jobbar också mellan 20 och 40 procent, men säger att det aldrig skulle gått att köpa lägenhet utan föräldrarn­a.

– Det dåliga med systemet är väl egentligen inte att man behöver ta hjälp av sina föräldrar för att finansiera ett köp av en lägenhet. Det dåliga är att det inte finns alternativ till att köpa lägenheter. Okej, jag kan hyra i andra hand, men då betalar man också av amortering­en

och räntekostn­aden för personen som hyr ut, så att den personen går på plus.

Hon tycker att det borde finnas fler lägenheter i centrala delar av stan som hyrs ut i första hand.

– Det kanske också hade minskat utanförska­pet som kan skapas när man ser stora ekonomiska klyftor. Det är ju inte ägandeform­en som det syns på, utan var och hur du bor som gör stor skillnad för många.

Robert Andersson är seniorprof­essor i kulturgeog­rafi, särskilt bosättning och bebyggelse, vid Uppsala universite­t. Han bekräftar att bostadsbri­sten har lett till att de ekonomiska resurserna hos föräldrarn­a spelar ännu större roll.

– Den viktigaste marknaden för unga är hyresmarkn­aden, eftersom den är mest öppen, men knappheten har gjort att den enda möjlighete­n som återstår ibland kan vara att köpa sig in på bostadsmar­knaden.

Roger Andersson menar att vilken familj och bakgrund man har spelar stor roll på bostadsmar­knaden, främst till följd av strukturel­la förhålland­en i samhället.

– Väldigt mycket är strukturel­lt. Jag tror inte att det ser ut som det gör som resultat av ett lotteri eller av enskilda fria val. Det finns slumpmässi­ghet, men den sker inom ramen av en struktur som bestämmer gränser för val. Yngre är oftast mer resurssvag­a än äldre, och på bostadsmar­knaden kan det ibland kompensera­s av tillskott av kapital via föräldrar, och så reproducer­ar man en existerand­e ojämlik struktur.

Om man växt upp i en hyresrätt är det högre sannolikhe­t att man kommer bo kvar i hyresrätt även när man flyttar hemifrån och senare som vuxen.

– Det handlar inte om preferens, utan det är i grund och botten en resursfråg­a. Man kan inte säga att någon har preferens för att bo trångt eller otryggt utan man måste tillbaka till grunden för att se vad det är som bestämmer, och då är ekonomi och social klass överordnad­e strukturer.

Amortering­skravet, som tillkom 2016, har gjort det ännu svårare för den som inte har föräldrar med bostadsrät­t eller villa, menar Roger Andersson.

Amortering­skravet innebär att alla nya bolån med en belåningsg­rad över 70 procent måste amorteras med minst 2 procent varje år och bolån mellan 50 och 70 procent av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarand­e 1 procent av det totala lånebelopp­et per år. Tar man ett nytt bolån måste man betala 1 procent till – om man lånat mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt.

– Där spelar föräldrarn­a stor roll, för de kan belåna fastighete­r som stigit i värde. Det är i princip omöjligt för de som inte har föräldrar som bor i egnahem eller bostadsrät­t, säger Roger Andersson.

Ann-Sofie Rolandsdot­ter och hennes man Thomas Wallström gjorde precis så när de skulle hjälpa sin dotter med bolån.

– Vi har lånat upp lite på lägenheten, och så har vi lånat upp vårt hus så att Isabelle kommer ner i amortering­skostnad. Det är ju på grund av oss som hon får en ränta som är relativt låg, säger Ann-Sofie Rolandsdot­ter.

Samtidigt ser hon en problemati­k i att behöva låna upp deras egen fastighet.

– Det krångliga var när man insåg att om sonen flyttar ut och priserna fortsätter så här – hur ska vi då hinna lösa att också hjälpa honom? Hur mycket mer kan vi låna på vårt hus, och kan det låsa oss så att vi till exempel inte skulle kunna göra en renovering? Vi har ju redan låst en del av vårt hus för detta lån, och om vi skulle behöva byta ut vårt kök av någon anledning så kanske inte vi kan göra det.

Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB, menar att det finns skäl till att tänka efter innan man hjälper ett barn med bostadsköp­et.

– Om man till exempel har tre barn kanske man går in och hjälper det första barnet när det är dags att flytta hemifrån. Då hinner saker ändras i familjens ekonomi innan nästa barn ska flytta, och det kan bli en orättvisa.

Hon säger att det är viktigt att vara medveten om att det är en affärsuppg­örelse.

– Jag uppmanar till att skriva avtal även om det är inom familjen.

Isabelle Wallström och hennes föräldrar tog in en jurist och skrev ett avtal. För att säkerställ­a att Isabelle Wallström skulle få fortsatt tillgång till sin lägenhet även om något händer föräldrarn­a skrev de även ett testamente.

– Om man inte hade haft ett testamente så hade ju sonen ärvt hennes andel i det här. Nu har vi barn i samma familj och bra relationer, men om man hade haft syskon i andra familjestr­ukturer kan det ju bli ett riktigt stort problem om man inte har med sig en jurist i det här också.

Trots att Isabelle Wallström är tacksam över att befinna sig i en situation där hennes föräldrar kan hjälpa henne ser hon även nackdelar.

– Det känns ju också begränsand­e för mig att inte kunna säga att jag äger en lägenhet utan bara 10 procent av den, även om jag står för större delen av finansieri­ngen.

För att Isabelle Wallström ska kunna ta över lånet som hennes föräldrar står skrivna på kräver banken att hon ska ha en månadslön på över 40 000 kronor.

– Att ha som mål att om cirka fem år ha 43 papp i månaden, det är ett ganska stort krav.

"Jag uppmanar till att skriva avtal även om det är inom familjen

 ?? ?? Isabelle Wallström har fått hjälp av sina föräldrar att köpa sin lägenhet. Här med mamma Ann-Sofie Rolandsdot­ter.
Isabelle Wallström har fått hjälp av sina föräldrar att köpa sin lägenhet. Här med mamma Ann-Sofie Rolandsdot­ter.
 ?? ?? Isabelle Wallström stod även i kö för hyresrätt, men när hon insåg att kötiden inte räckte började hon och föräldrarn­a titta på andra lösningar.
Isabelle Wallström stod även i kö för hyresrätt, men när hon insåg att kötiden inte räckte började hon och föräldrarn­a titta på andra lösningar.
 ?? ?? Isabelle Wallström är tacksam över föräldrarn­as hjälp men påpekar att det är orättvist, eftersom inte alla har möjlighet att hjälpa sina barn på samma sätt.
Isabelle Wallström är tacksam över föräldrarn­as hjälp men påpekar att det är orättvist, eftersom inte alla har möjlighet att hjälpa sina barn på samma sätt.
 ?? ?? Utan föräldrarn­as hjälp hade hon inte kunnat få ett tillräckli­gt stort lån.
Utan föräldrarn­as hjälp hade hon inte kunnat få ett tillräckli­gt stort lån.
 ?? ?? Det blir allt vanligare att unga tar hjälp av sina föräldrar för att ta sig in på bostadsmar­knaden.
Det blir allt vanligare att unga tar hjälp av sina föräldrar för att ta sig in på bostadsmar­knaden.
 ?? ?? Bild: AnnaCarin Isaksson annacarin.isaksson@gp.se
Bild: AnnaCarin Isaksson annacarin.isaksson@gp.se
 ?? ?? Tilda Lindén tilda.lindén@gp.se
Tilda Lindén tilda.lindén@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden