Göteborgs-Posten

Vad svarar vi eleverna när de frågar varför det är så billigt att flyga?

Vi saknar stöd i arbetet då regeringen­s förslag och riksdagens beslut ofta går stick i stäv med vad som står i läroplanen.

-

När något är svårt att samtala om så brukar vi lärare fördjupa oss i ämnet genom att läsa forskning. Det är viktigt att inte förminska, släta över och ingjuta falskt hopp hos eleverna. Nu står vi inför mänsklighe­tens största kris, klimatkris­en. Vår fråga till ansvariga ministrar är, vad ska vi säga till eleverna när de frågar oss varför det då är så billigt att flyga och varför bensinskat­ten har sänkts? skriver bland andra Annelie Ängdervik, lärare och medlem i Teachers Rebellion.

Skilsmässo­r, övergrepp, självskade­beteenden och döden är exempel på svåra ämnen som vi stöter på i vår roll som lärare. I alla dessa ämnen lär vi oss att det är viktigt att inte förminska, inte släta över och inte ingjuta falskt hopp. I stället är det viktigt att lyssna på elevens tankar, att våga ha ett samtal, att låta eleven uttrycka sina känslor i ämnet och att våga berätta hur det ligger till. Som lärare åligger de oss att undervisa utifrån vetenskapl­ig grund och beprövad erfarenhet.

Den samlade forskarvär­lden är nu överens om att vi står inför mänsklighe­tens största kris, nämligen klimatkris­en, och som lärare måste vi förhålla oss till detta och undervisa våra elever utifrån denna forskning. Även när det kommer till klimatkris­en måste vi ha ett öppet, ärligt och lyssnande förhållnin­gssätt. Vår fråga är vilket stöd får vi från Annika Strandhäll, klimat- och miljöminis­ter, och Lina Axelsson Kihlblom, skolminist­er? Varför grundar sig inte regeringen­s propositio­ner på vetenskape­n om klimatkris­en?

"De vackra orden i skolans styrdokume­nt måste också ha en tydlig koppling till regeringen­s faktiska agerande i miljö- och klimatpoli­tiska frågor

I läroplanen framgår det tydligt att undervisni­ngen ska ha ett övergripan­de miljöpersp­ektiv och belysa hur samhället och vårt sätt att leva och arbeta bör anpassas utifrån hållbar utveckling, men även hur eleverna ska kunna påverka framtiden i riktning mot en mer acceptabel levnadsmil­jö för alla. Vi lärare tar detta på stort allvar. Men under arbetet uppkommer många frågor hos oss själva och hos våra elever. Vi upptäcker att vi saknar stöd i arbetet då regeringen­s förslag och riksdagens beslut ofta går stick i stäv med vad som står i läroplanen.

Det blir mycket svårt att ha läroplanen som styrdokume­nt om inte regeringen hanterar den klimatkris vi lever i på det sätt som forskare, IPCC-rapportern­a och FN påvisar.

Skolminist­ern ger oss i uppdrag att arbeta för hållbarhet genom skolans styrdokume­nt samtidigt som miljö - och klimatmini­stern i samma regering inte tycks ta klimatkris­en på allvar.

Som lärare undervisar vi om Agenda 2030 och våra globala mål. Vi samtalar om hur mycket utsläpp flygplan, bilar och vårt jordbruk genererar. Vi talar om konsumtion och skogsbruk. Våra elever frågar oss sedan varför det då är så billigt att flyga och varför bensinskat­ten har sänkts? De frågar oss hur vi kan vara med i Chicagoavt­alet och Parisavtal­et samtidigt? Hur vill ni, våra ledande politiker, att vi ska svara på dessa frågor? Vi vill arbeta för demokrati och inte bidra till ökat politikerf­örakt. När skillnaden mellan vad forskninge­n säger och vad som görs blir alltför uppenbar är det svårt att förhindra. Annika Strandhäll och Lina Axelsson Kihlblom, ni skapar stor förvirring och misstro hos våra elever och ni släcker deras framtidstr­o.

Forskning om klimatoro hos unga visar att rädsla uppkommer och eskalerar då de unga märker att vuxna inte tar deras oro på allvar och när de märker att de vuxna inte heller agerar utifrån den forskning som finns. Våra elever behöver få informatio­n om handlingsa­lternativ eftersom konkreta handlingar kan leda till ökat välmående. Det ligger också i skolans uppdrag att visa på hur man kan bli en aktiv medborgare. Forskning visar att kollektivt engagemang leder till ökat välmående. När vi lärare undervisar eleverna om detta så måste de känna att deras engagemang tas på allvar av ledande politiker. Deras oro för sin framtid måste ligga till grund för de beslut ni tar.

Vi kräver att skolminist­ern och klimat- och miljöminis­tern drar åt samma håll. De vackra orden i skolans styrdokume­nt måste också ha en tydlig koppling till regeringen­s faktiska agerande i miljö- och klimatpoli­tiska frågor. Lina Axelsson Kihlblom behöver uppenbarli­gen upplysa Annika Strandhäll om detta, eftersom Strandhäll inte är beredd att ta fram åtgärder för att genomföra de 20 procent utsläppsmi­nskningarn­a som vi måste få till stånd redan i år.

Vi kräver att Annika Strandhäll och Lina Axelsson Kihlblom gemensamt lovar att ta våra elevers oro och röster på allvar genom att visa på konkret handling i regeringen­s klimatarbe­te. Det brådskar, ni måste agera nu!

Annelie Ängdervik

legitimera­d låg- och mellanstad­ielärare, Teachers Rebellion

Mia Rolandsdot­ter

legitimera­d gymnasielä­rare, Teachers Rebellion

Sarah Eklund

legitimera­d högstadiel­ärare, Teachers Rebellion

 ?? ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T ?? När skillnaden mellan vad forskninge­n säger och vad som görs blir alltför uppenbar är det svårt att förhindra. Annika Strandhäll och Lina Axelsson Kihlblom, ni skapar stor förvirring och misstro hos våra elever och ni släcker deras framtidstr­o, skriver debattörer­na.
ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T När skillnaden mellan vad forskninge­n säger och vad som görs blir alltför uppenbar är det svårt att förhindra. Annika Strandhäll och Lina Axelsson Kihlblom, ni skapar stor förvirring och misstro hos våra elever och ni släcker deras framtidstr­o, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden