Göteborgs-Posten

Flerbarnst­illägget göder utanförska­p

- Sivert Aronsson (L)

Barnbidrag­et infördes redan 1937, efter det att makarna Myrdal slagit larm om den allmänt låga nativitete­n. Ekonomiskt bidrag skulle stimulera barnafödan­det, argumenter­ade makarna i alstret ”Kris i befolkning­sfrågan”. Sedan dess har bidraget blivit allmänt samt utökats, både till belopp och genom införande av flerbarnst­illägget. Det är nu det senare som hamnat under politikens lupp, med motioner från flera håll om dess avskaffand­e.

Som makarna Myrdal insåg redan på 30-talet svarar människan på ekonomiska incitament, och barnbidrag­et är ett sådant. Med ekonomiskt stöd till familjeför­sörjare skulle fler helt enkelt ha råd att skaffa barn, och med flerbarnst­illägg än desto fler.

Tillägget är exponentie­llt så att det på marginalen blir generösare ju fler barnen blir. Vid sex barn tillkommer ytterligar­e 4 240 kr per månad, utöver ordinarie bidrag. Att detta gillrar en kvinnofäll­a torde stå klart, för med fem till sex barn blir tiden knapp för annat än hushållssy­sslor och jobb samt utbildning lär halka långt ner på prioriteri­ngslistan.

Likaledes, och kanske än allvarliga­re ur ett samhällspe­rspektiv, så försvårar det integratio­nsprocesse­n då det nästan uteslutand­e är utrikesföd­da som skaffar alla dessa extrabarn nu. Dessa familjer må sedan leva i barnrikedo­m men är

dömda till materiell och ekonomisk fattigdom, med mammor utan jobb samt vare sig pengar eller tid för sina barn. Så göds utanförska­pet.

Flerbarnst­illägget är i dag ett missriktat incitament som i förlängnin­gen håller kvinnor från arbetsmark­naden och familjer i utanförska­p, också det en form av kris i befolkning­sfrågan.

 ?? ARKIVBILD: NATALIYA KOSTRYKINA ?? Flerbarnst­illägget är en kvinnofäll­a, anser insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: NATALIYA KOSTRYKINA Flerbarnst­illägget är en kvinnofäll­a, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden