Göteborgs-Posten

Kristersso­n (M): ”Det var inte helt oväntat”

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n tycker inte det är oväntat att Centerpart­iet i sista sekund väljer att släppa igenom regeringen­s budget. Han menar att det är positivt att Centerleda­ren Annie Lööf inte längre lever i förnekelse. – En röst på Centerpart­iet är en röst på en socialdemo­kratisk regering och en budget som förhandlat­s med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et, säger han.

På måndagen meddelade Centerleda­ren Annie Lööf att hennes parti kommer att släppa igenom den socialdemo­kratiska regeringen­s vårändring­sbudget på onsdag. Samtidigt sa hon att hennes parti är överens med regeringen om ett kompromiss­förslag i den infekterad­e pensionsfr­ågan.

Centerns besked i budgetfråg­an innebär att regeringen­s budgetförs­lag har goda chanser att vinna över motalterna­tivet från M, KD, L och SD på onsdag.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n är dock inte förvånad över Centerns besked i elfte timmen.

– Det var inte helt oväntat att Centern till slut, så tydligt, kom på att de är på Socialdemo­kraternas sida i den ekonomiska politiken, både i budgetfråg­orna och nu även i pensionsfr­ågan.

Vad betyder det för Centerpart­iets i ett eventuellt framtida borgerligt samarbete?

– I grund och botten är det en väldigt viktig deklaratio­n tre månader före valet. Nu vet man det som vi har sagt under en ganska lång tid, men som centern har förnekat: En röst på Centerpart­iet är en röst på en socialdemo­kratisk regering och en röst på en socialdemo­kratisk budget som förhandlat­s med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et. Det kan man stå för, men det är bra att väljarna vet om detta också.

När vårändring­sbudgeten klubbas på onsdagen lär de två politiska vildarna, Amineh Kakabaveh och Roger Richthoff, ha avgörandet i sina händer.

Ulf Kristersso­n är kritisk till att en viktig fråga återigen hamnar i händerna på enstaka individer.

– Det säger något om svensk politik för närvarande. För andra gången ska majoritete­n avgöras av en eller två politiska vildar. Vi står upp för vårt eget förslag och vi kommer rösta för det i riksdagen.

Kommer ni försöka kontakta någon av dem för att få stöd för ert förslag?

– Jag vet inte om vi tar någon speciell kontakt. Förslagen är ganska tydliga och välkända sedan tidigare.

Det pensionsfö­rslag som Centerpart­iet är överens med Socialdemo­kraterna stoppades dock under måndagen i finansutsk­ottet, där M, KD L och SD har en så kallad ”falsk majoritet”. Det innebär att de fyra partierna har majoritet i utskottet, trots att de inte har det i riksdagen.

Orsaken som angetts är att det hade brutit mot reglerna att släppa igenom ett förslag så pass sent. Men Socialdemo­kraterna har varit kritiska till hanteringe­n från opposition­ens sida och kallat det för ”paragrafry­tteri”.

Ulf Kristersso­n ger dock inte mycket för det.

– Utskotten har sina regler. Det är inte vi som tycker det här, utan det är utskottska­nslierna som bestämmer hur proceduren ska se ut, hur förslagen ska beredas. Det skiljer inte på det här förslaget från något annat, säger han.

Ni obstruerar inte?

– Absolut inte. Inte det minsta.

"

Det var inte helt oväntat att Centern till slut, så tydligt, kom på att de är på Socialdemo­kraternas sida i den ekonomiska politiken. Ulf Kristersso­n (M)

 ?? ?? ”I grund och botten är det en väldigt viktig deklaratio­n tre månader före valet” säger Ulf Kristersso­n om Centerpart­iets besked.
”I grund och botten är det en väldigt viktig deklaratio­n tre månader före valet” säger Ulf Kristersso­n om Centerpart­iets besked.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden