Göteborgs-Posten

Varnar för ökad risk att få med vägglöss hem i sommar

- Elin Janvik Kardell elin.janvik.kardell@gp.se

Köerna ringlar sig långa på Sveriges flygplatse­r och trycket på att resa är stort efter pandemin. Men semestern kan få ett bittert slut om man får med sig vägglöss i väskan. Nu vill experterna uppmana resenärer att vidta rätt åtgärder. – Man klarar inte att få bort dem på egen hand, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjurs­expert på Anticimex.

Att svenskarna längtar utomlands efter år av pandemi är ingenting nytt. Det har rapportera­ts om passkaos, långa köer på flygplatse­rna och biljettpri­ser. Men när man väl kommit i väg finns det ytterligar­e saker att tänka på.

Vägglöss sprids när människor reser och ett ökat resande ger en ökad risk för att få hem ohyran.

– Man har sänkt garden lite, man har kanske inte koll på hur vägglöss ser ut och det var två-tre år sedan man var ute och reste senast. Så visst finns det en ökad risk, hur stor den risken är kan vi bara spekulera i, säger Thomas Persson Vinnersten.

I augusti väntas resultatet av sommarens resa att stå klart enligt Anticimex, först då kan man se en eventuell semesteref­fekt. Det tar nämligen ett par veckor innan vägglössen ger sig till känna.

– De flesta får bett som liknar myggbett. De sprider inga smittor men de är obehagliga. Får man bekräftat att man har vägglöss hemma behöver man ringa sitt skadedjurs­bolag. Man klarar inte att få bort dem på egen hand, men det går självklart att bli av med dem.

Men är man säker om man skippar utomlandsr­esan och i stället ”hemesterar” i Sverige? Nej, det kan man inte räkna med.

– Poängen är att man är utanför sitt eget hem och bor över på ett ställe där andra bor över. Om man bor på hotell, åker färja eller liggtåg exempelvis. Det behöver verkligen inte vara på något sunkigt ställe, de lever på oss och äter vårt blod. Det spelar ingen roll om det är rent eller smutsigt, säger Thomas Persson Vinnersten.

Håkan Franzén, hemmets försäkring­sexpert på Trygg-Hansa, säger att deras saneringsb­olag märkt en tydlig ökning av antalet saneringar nu när resandet dragit igång jämfört med under pandemin. Ett problem är att man ofta anmäler för sent när man fått hem vägglöss. Man kan helt enkelt skämmas lite.

– Vi är ju deras mat så vägglöss förökar sig snabbt. Ju fler du har desto svårare är det att sanera. Det har ingenting med hygien att göra. Det räcker att du får med en dräktig hona som lägger ägg direkt och sen har de fri tillgång till mat när vi lägger oss i sängen. Då har du en explosions­artad ökning.

Hur stor kunskap upplever ni att svenskarna har om vägglöss?

– Väldigt liten. Vi har jobbat med den här frågan i säkert tio år sedan vi såg den här enorma ökningen av vägglöss-saneringar och som vi kopplade till att man rör sig över jorden.

Vad gäller med försäkring­en om man får in vägglöss?

– Ett skydd för sanering av vägglöss och massor av andra insekter ligger i fastighets­försäkring­en. Har du en villa eller ett fritidshus har du en direktförs­äkring för att få hjälp. Bor du i en bostadsrät­t eller hyresrätt har fastighets­ägaren eller bostadsrät­tsförening­en ett skydd i sin fastighets­försäkring. Det här är ett grundlägga­nde skydd i Sverige, säger Håkan Franzén.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? Vägglössen ser ut som små äppelkärno­r och kan lämna spår efter sig i form av avföring som består av människobl­od.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND Vägglössen ser ut som små äppelkärno­r och kan lämna spår efter sig i form av avföring som består av människobl­od.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden