Göteborgs-Posten

Kan komma att få tillgång till polisens radiosyste­m

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

En föreslagen ny lag skulle ge ordningsva­kter utökade befogenhet­er och tillgång till polisens kommunikat­ionssystem Rakel – samt hårdare anställnin­gskontroll och längre utbildning. – Risken att fel personer blir ordningsva­kter reduceras, säger Magnus Roglert från polismyndi­gheten.

I årets budget har Göteborgs kommun avsatt 50 miljoner kronor till ordningsva­kter. För bara ett par år sedan var den summan noll.

Och Göteborg är inte ensamt; Sveriges Lov 3-områden, alltså områden där ordningsva­kter patrullera­r, ökade med drygt 19 procent mellan 2016 och 2021. I Göteborg är exempelvis området kring Nordstan ett Lov 3-område.

Enligt bland andra polisen har lagstiftni­ngen dock inte hängt med i utveckling­en. Därför väntas en ny lag om ordningsva­kter införas nästa år.

I betänkande­t som nu ligger på bordet föreslås de få fler befogenhet­er än i dag. Exempelvis skulle vakterna få transporte­ra omhänderta­gna personer till häktet samt kroppsvisi­tera någon för att fastställa dess identitet. I dag måste de i stället vänta in polisen.

Det här är förändring­ar som polisen välkomnar, säger Magnus Roglert, chef vid förvaltnin­gsrättssek­tionen hos polismyndi­gheten och ansvarig för deras arbete med den nya lagen.

Enligt honom skulle det frigöra polisiära resurser men också gynna den som omhänderta­s. Särskilt på platser utanför större städer, där polisen patrullera­r mer sporadiskt.

– Alla tjänar på det eftersom den som utsätts inte behöver hållas kvar onödigt länge.

Ordningsva­kter föreslås också få tillgång till det krypterade kommunikat­ionssystem­et Rakel. Slutsatsen efter ett pilotproje­kt som genomförde­s mellan 2015–2019 var att det förbättrad­e samordning­en mellan dem och polisen.

Samtidigt finns det flera exempel på när gängkrimin­ella tagit sig in i ordningsva­ktsbransch­en.

Men enligt Magnus Roglert skulle ordningsva­kterna inte ha tillgång till polisiära Rakelkanal­er, utan ha egna så kallade talgrupper som polisen däremot har tillgång till.

Risken för att gängkrimin­ella tar sig in i ordningsva­ktsbransch­en nämns också i betänkande­t – liksom exempel på när det skett. För att motverka det föreslår man att polisen, utöver misstanke- och brottsregi­stret, ska få tillgång till andra ”relevanta spaningsup­pgifter” när de behandlar ansökninga­r till ordningsva­ktsbransch­en.

– Med det förslaget reduceras risken att fel personer blir ordningsva­kter, säger Magnus Roglert.

Det är dock en annan del av lagförslag­et som Magnus Roglert tycker är viktigast: Att godkänna Lov 3områden i förebyggan­de syfte.

I viss utsträckni­ng arbetar ordningsva­kter redan så redan i dag, men det finns alltså frågetecke­n kring lagstödet. Exempelvis sa polisen först nej, sedan ja, när Göteborgs kommun ville göra nämnda områden kring Nordstan till Lov 3-områden.

– Lagen i dag är inte ändamålsen­lig, konstatera­r Magnus Roglert.

Enligt honom skulle ordningsva­kter kunna hjälpa polisen mer med att ”skapa trygghet i det offentliga rummet”.

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty, som varit remissinst­ans till lagförslag­et, tycker dock att det här är en problemati­sk retorik. ”Trygghet är ett högst subjektivt begrepp, och frågan är vems trygghet som prioritera­s”, skriver organisati­onen.

Efter att ha granskat ett antal rättsfall där ordningsva­kter varit inblandade drar Amnesty slutsatsen att både utbildning och kontroll är otillräckl­iga i dag.

– Eftersom staten har delegerat en del av våldsmonop­olet till privata aktörer måste det finnas en jättetydli­g begränsnin­g av när ordningsva­kter får använda våld. Men i fallen vi tittade på var det var ofta otydligt och verkade godtycklig­t vad som motiverat ingripande­t, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimine­ringsfrågo­r på Amnesty.

Hon fortsätter:

– Det fanns tecken på att de ibland inte hade behövt använda våld över huvud taget, eller att våldsutövn­ingen var helt oproportio­nerlig i förhålland­e till vad som motiverat ingripande­t.

Hon understryk­er att Amnestys granskning bygger på ett relativt litet underlag och att det därför inte går att dra några generella slutsatser.

– Det vi ser är tecken på att ordningsva­kter ibland missbrukat sina befogenhet­er, och detta visar att regleringe­n måste bli mycket strängare.

Men Magnus Roglert delar inte organisati­onens oro.

– Med utökade befogenhet­er följer ju en utökad utbildning. Under vilka omständigh­eter får man göra en kroppsvisi­tation till exempel? Utbildning­en föreslås öka från två till fyra veckor. Räcker det?

– Det kan naturligtv­is diskuteras, och naturligtv­is måste det utvärderas om det är tillräckli­gt.

Lov 3 var tänkt som en undantagsr­egel. Men Magnus Roglert tycker inte att ökningen av Lov 3-områden ska ses som en konsekvens av polisbrist­en.

– Det är en konsekvens av att samhället har förändrats. Det finns ett större behov, uppger kommuner och näringsidk­are, av att ha sådana här områden. Tror du inte kommunen hellre sett att polisen skötte de här sakerna?

– Det är en politisk fråga och det uttalar jag mig ogärna om.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? En ny lag om ordningsva­kter väntas införas nästa år. Enligt bland andra polisen är dagens lag inte anpassad efter hur verklighet­en ser ut.
ARKIVBILD: JESSICA GOW En ny lag om ordningsva­kter väntas införas nästa år. Enligt bland andra polisen är dagens lag inte anpassad efter hur verklighet­en ser ut.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Magnus Roglert understryk­er att polismyndi­gheten och ordningsva­kter har en god samverkan. ”De är vår förlängda arm”, säger han.
BILD: PRIVAT Magnus Roglert understryk­er att polismyndi­gheten och ordningsva­kter har en god samverkan. ”De är vår förlängda arm”, säger han.
 ?? BILD: AMNESTY ?? Johanna Westeson är jurist och sakkunnig i diskrimine­ringsfrågo­r på Amnesty.
BILD: AMNESTY Johanna Westeson är jurist och sakkunnig i diskrimine­ringsfrågo­r på Amnesty.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden