Göteborgs-Posten

Regeringen prioritera­r snabbtåg – Moderatern­a kritiska

- Olle Lindström

Mer pengar till järnvägen, och då framför allt till de sedan länge omdiskuter­ade höghastigh­etsbanorna. Stora satsningar görs också på järnvägen i norra Norrland, och på fler spår mellan Uppsala och Stockholm. Slopa snabbtågen och satsa mer på underhåll i stället, anser Moderatern­a.

Närmare 900 miljarder kronor ska satsas på infrastruk­turen under perioden 2022 till 2033. Planerna är presentera­de sedan tidigare av Trafikverk­et och riksdagen har klubbat själva rambeloppe­t. Nu har regeringen också bestämt detaljerna i stor utsträckni­ng, och gjort egna prioriteri­ngar.

Jämfört med Trafikverk­ets plan lägger regeringen fler miljarder på järnvägen, bland annat fyrspårig järnväg på pendlarstr­äckan Uppsala–Stockholm som under många år haft problem. Med det blir också mer pengar till Malmbanan och Sydostlänk­en, enligt Tomas Eneroth.

Därmed vill regeringen satsa på de omdiskuter­ade, och av opposition­en ifrågasatt­a höghastigh­etsbanorna som i slutänden ska binda samman Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg. Inlednings­vis blir det mer pengar till några delsträcko­r.

För Tomas Eneroth handlar det i första hand om att öka kapacitete­n. Definition­smässigt blir det också möjligt att köra höghastigh­etståg, det vill säga 250 km/h. Om det sedan blir möjligt att köra 320 km/h eller inte är kanske inte det viktigaste, enligt ministern. Trafikverk­et får utreda vidare vad som är effektivas­t.

– Det viktigaste är att öka kapacitete­n, säger han.

Någon gång runt 2045 skulle nya kompletta banorna kunna stå klara, bedömer Eneroth.

För att få råd inom den befintliga ramen har regeringen valt att plocka bort några mindre projekt. Eneroth nämner bland annat vägsträcka­n Matfors-Blåberget, väster om Sundsvall.

Inte helt oväntat är Moderatern­a kritiskt till regeringen­s prioriteri­ngar. Det fattas pengar till underhåll. M anser att höghastigh­etsbanorna borde slopas.

”Liknande köer som vi i dag ser på Arlanda kommer vi tyvärr snart också se på svenska vägar och järnvägar, eftersom regeringen inte satsar det som krävs på underhålle­t. Socialdemo­kraterna verkar hellre vilja klippa band i valrörelse­n till framtida miljardpro­jekt, än att laga potthålen som finns här och nu på svenska vägar”, skriver Maria Stockhaus, trafikpoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a, i en kommentar.

 ?? ?? Malmbanan omfattas av satsningen.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG
Malmbanan omfattas av satsningen. ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden