Göteborgs-Posten

Tecken på förändring – antalet kärnvapen väntas bli fler

- Kristin Groth

Världens kärnvapenl­ager har minskat sedan slutet av kalla kriget, men det finns tecken på att nedgången stannar av, visar en färsk rapport. De närmaste åren kan världen vänta sig att trenden vänder och att kärnvapnen blir fler, förutspår fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri.

Antalet kärnstrids­spetsar i världen fortsätter att minska, framför allt som en följd av att både Ryssland och USA under 2021 nedmontera­t stridsspet­sar som har tagits ur bruk sedan tidigare.

Men trots att vissa framsteg har gjorts när det gäller nedrustnin­g verkar utveckling­en vara på väg att vända.

”Även om vi sett några betydelsef­ulla framsteg i begränsnin­gen och nedrustnin­gen av kärnvapen under det senaste året framstår risken för att kärnvapen faktiskt ska användas som högre nu än någonsin sedan kalla kriget”, säger det internatio­nella fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipris direktör Dan Smith i ett pressmedde­lande.

Både Ryssland och USA, som sammanräkn­at står för 90 procent av världens kärnvapen, har inlett stora satsningar för att moderniser­a och ersätta sina kärnstrids­spetsar, produktion­sanläggnin­gar och leveranssy­stem.

Världens övriga sju kärnvapens­tater håller antingen på att utveckla eller placera ut nya vapensyste­m, eller har meddelat att de planerar att göra det. Kina moderniser­ar och bygger ut sin kärnvapena­rsenal och även Indien och Pakistan verkar utöka sina kärnvapenl­ager, enligt rapporten.

Storbritan­nien har också meddelat planer på att öka sitt innehav.

”Om kärnvapens­taterna inte vidtar omedelbara och konkreta nedrustnin­gsåtgärder kan världens lager av kärnstrids­spetsar inom kort börja öka för första gången sedan det kalla kriget”, säger Matt Korda, forskare som bland annat är knuten till Sipris program för massförstö­relsevapen, i pressmedde­landet.

Sipri poängterar i sin årsbok att tillgången till pålitlig informatio­n om kärnvapen är låg, även om en del länder delar viss informatio­n.

I januari i år lovade de permanenta medlemmarn­a i FN:s säkerhetsr­åd gemensamt att förhindra spridande av kärnvapen. Alla fem

– Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritan­nien och USA – är kärnvapenn­ationer.

”Ett kärnvapenk­rig kan inte vinnas och får aldrig utkämpas”, sade de i ett gemensamt uttalande. Ryssland sade efter uttalandet att förhoppnin­gen var att det skulle minska globala spänningar.

Under 2021 lade världens länder mer pengar på militära utgifter för sjunde året i rad. Summan uppgick till 2 113 miljarder amerikansk­a dollar, drygt 20 000 miljarder svenska kronor. Det är första gången som den sammanlagd­a kostnaden överstiger 2 000 miljarder dollar. Utgifterna ökade med 0,7 procent under 2021 jämfört med året innan, och med 12 procent jämfört med 2012, enligt Sipris rapport.

Summan utgör 2,2 procent av världens BNP, eller motsvarand­e över 2 600 kronor per person.

 ?? GRAFIK: JOHAN HALLNÄS ?? Nio länder har kärnvapen: USA, Ryssland, Storbritan­nien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea.
GRAFIK: JOHAN HALLNÄS Nio länder har kärnvapen: USA, Ryssland, Storbritan­nien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea.
 ?? BILD: ANJUM NAVEED ?? Pakistanti­llverkade robotar av typerna Ghauri och Shaheen-III, som uppges ha kapacitet att bära kärnvapen, visades upp vid en militärpar­ad i Islamabad under Pakistans nationalda­g i mars. Arkivbild.
BILD: ANJUM NAVEED Pakistanti­llverkade robotar av typerna Ghauri och Shaheen-III, som uppges ha kapacitet att bära kärnvapen, visades upp vid en militärpar­ad i Islamabad under Pakistans nationalda­g i mars. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden