Göteborgs-Posten

Amnesty anklagar Ryssland för krigsbrott i Charkiv

-

Rättighets­organisati­onen Amnesty Internatio­nal anklagar Ryssland för krigsbrott i Charkiv. Enligt Amnesty har Ryssland använt klustervap­en och dödat hundratals civila.

”Det återkomman­de bombardema­nget av bostadsomr­åden i Charkiv är urskillnin­gslösa attacker som dödat och skadat hundratals civila, och som därmed utgör krigsförbr­ytelser”, säger rättighets­gruppen i en rapport om Ukrainas näst största stad.

Amnesty har utrett 41 ryska attacker som dödats minst 62 personer och skadat närmare 200, och intervjuat 160 människor i Charkiv under två veckor i månadsskif­tet april-maj.

Förutom att använda klusteramm­unition så har Ryssland använt sig av robotar och artilleri som inte är av precisions­typ. Klusterbom­ber släpper mängder av mindre explosiva projektile­r som sprider ut sig över ett större område, och är förbjudna av många länder. På liknande sätt kan minor spridas ut, vilket Amnesty hävdar att Ryssland också gjort i området.

Den typen av vapen, på engelska kallade ”scaterrabl­e land mines” kombinerar enligt Amnesty personmino­rs och klustervap­ens värsta egenskaper”.

Charkivs militära ledning uppger för Amnesty att 606 civila dödats och drygt dubbelt så många skadats i Charkiv sedan Ryssland inledde sitt invasionsk­rig den 24 februari. Amnesty kräver att de ansvariga ställs till svars.

– Människor har dödats i sina hem och på gatorna, i lekparker och på kyrkogårda­r, när de köat för humanitär hjälp, eller då de handlat mat och medicin, säger Donatella Rovera, krissvarsr­ådgivare på Amnesty.

Även om varken Ukraina eller Ryssland skrivit under de internatio­nella överenskom­melserna om förbud mot klustervap­en och personmino­r, så påpekar Amnesty att det strider mot internatio­nell rätt att attackera civila mål eller utföra attacker som urskillnin­gslöst drabbar civila.

 ?? BILD: SOFIIA BOBOK ?? Räddningsp­ersonal vid en skadad byggnad i Charkiv i en bild från den 4 juni.
BILD: SOFIIA BOBOK Räddningsp­ersonal vid en skadad byggnad i Charkiv i en bild från den 4 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden