Göteborgs-Posten

Fred viktigare än handel enligt ett nytt lagförslag

- Henrik Samuelsson Joakim Magnå

Freden på Nordirland är viktigare än handelsfrå­gan med EU. Det är den brittiska regeringen­s förklaring till det lagförslag för att ändra Nordirland­sprotokoll­et som lades fram i underhuset i London på måndagsför­middagen.

Lagförslag­et ska börja gälla om kompromiss­amtalen med EU misslyckas. Lagen skulle alltså köra över utträdesav­talet med EU, vilket fått Bryssel att ilskna till.

Nordirland­sprotokoll­et stadgar att handeln mellan Storbritan­nien och Nordirland kontroller­as, så att varor inte kan flöda fritt in i och ut ur EU via gränsen Nordirland-Irland. Om Storbritan­nien börjar strunta i protokolle­t hotar i värsta fall handelskri­g med EU.

Den brittiska regeringen lovar med lagförslag­et att ta bort ”onödigt” pappersarb­ete vid gränsen och ge verksamhet­er i Nordirland samma skatteföru­tsättninga­r som resten av Storbritan­nien. Enligt förslaget ska också handelstvi­ster flyttas bort från EU domstolen, rapportera­r BBC.

Utrikesmin­ister Liz Truss säger att fortsatta förhandlin­gar med EU bara är möjliga om ”EU är villigt att ändra protokolle­t” men att man ”för tillfället” inte är det.

– Vi är väldigt tydliga med att vi agerar inom lagens ramar, säger Truss enligt flera medier.

Företrädar­e för EU och vissa brittiska politiker anser att draget bryter mot internatio­nell lag.

Efter att förslaget presentera­ts i parlamente­t hotade EU-kommission­ens vice ordförande Maros Sefcovic med rättsliga åtgärder.

– Vi noterar mycket bekymrat den brittiska regeringen­s beslut att lägga ett lagförslag på bordet, säger Sefcovic till reportrar i Bryssel på måndagskvä­llen.

Grälet mellan London och Bryssel om Nordirland­sprotokoll­et har pågått i princip ända sedan Storbritan­nien formellt lämnade EU den 31 januari 2020.

Tvistefråg­an är vilka handelsreg­ler som ska gälla mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien, respektive mellan Nordirland och republiken Irland.

Protokolle­t styr detta, men regeringen i London och de Londonvänl­iga unionister­na i Nordirland anser att protokolle­ts handelsreg­ler inte fungerar. Unionister­na har länge krävt en ändring för att sätta sig i den samlingsre­gering som enligt 1990-talets fredsavtal ska styra Nordirland.

Freden är viktigare än protokolle­t, förklarade Nordirland­sministern Brandon Lewis på söndagen.

– Det rätta att göra är att reparera detta.

”Vi förblir öppna för förhandlin­gar med EU, men kan inte vänta med att fixa de problem som nordirländ­arna ställs inför”, skrev Liz Truss på Twitter efter att under måndagsmor­gonen ha diskuterat saken med sin irländske kollega Simon Coveney.

Samtidigt anklagas den brittiske premiärmin­istern Boris Johnson för att drivas av inrikespol­itisk makthunger. Han antas gynnas av att visa upp en hård linje mot EU.

 ?? BILD: PETER MORRISON ?? På bilden marscherar Orangeorde­n framför det nordirländ­ska parlamente­t Stormont häromvecka­n.
BILD: PETER MORRISON På bilden marscherar Orangeorde­n framför det nordirländ­ska parlamente­t Stormont häromvecka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden