Göteborgs-Posten

Pride-flaggan vajar i olika varianter

- Karin Frid karin.frid@gp.se

Det är West pride i Göteborg. Och på stan syns många Pride-flaggor, men inte bara den klassiska. Sedan några år tillbaka florerar det många varianter. GP förklarar vad de olika flaggorna betyder.

West Pride inleddes under måndagen i Göteborg. På många håll syns därför regnbågsfl­aggor vaja i solen. På Avenyn kan man bland annat, utöver den klassiska flaggan med sex ränder, se en annan variant av Pride-flaggan. Fler färger kryper då in över ränderna i en pilformati­on. Det är ”Progress Pride”, som den kallas. Men det finns faktiskt inte bara en eller två Pride-flaggor. I många år har antalet varianter av flaggan utvecklats i takt med att inkluderin­gen ökar.

Nedan följer en sammanstäl­lning av flaggorna som du kan stöta på, och vad de betyder.

Vi börjar med nyss omnämnda ”Progress Pride” designad av Daniel Quasar.

Flaggan, som skapades 2018, har delar från två andra flaggor inkorporer­ats. Först syns ”Trans Pride”-färgerna ljusblå, ljusrosa och vit. Därefter färgerna brun och svart från ”Philadelph­ia Pride”-flaggan. Tillsamman­s bildar de fem färgerna en pil som går in över regnbågsli­njerna.

Genom flaggan lyfts POC (people of color) genom den bruna linjen, transperso­ner genom vit, ljusblå, ljusrosa, och personer som lever med Hiv/Aids och de som gått bort till följd av sjukdomen via den svarta linjen. Flaggan fick ett stort genomslag i och med protestern­a mot rasism som följde efter George Floyds dödsfall 2020.

Det finns omkring ett tiotal Pride-flaggor som används frekvent i dag. Originalet skapades 1978 av Gilbert Baker. Den innehåller åtta linjer i åtta färger: Rosa (sex), röd (liv), orange (helande), gul (solljus), grön (natur), turkos (magi), indigo (lugn) och lila (andlighet). Ett år senare försvann den rosa randen på grund av att nyansen inte gick att ta fram för textil. 1979 gjordes en annan variant där turkos och lila togs bort och ersattes av klarblå.

Det var efter mordet på den homosexuel­le politikern Harvey Milk i USA 1978 som regnbågsfl­aggan ökade markant i produktion och användning. Sedan 2016 finns även versionen från 1979 represente­rad inom emoji-alfabetet i dagens olika telefoner.

2018 släpptes ytterligar­e en version av flaggan: ”Social justice Pride” som inspirerad­es av flera redan existerand­e varianter. Flaggan gjorde premiär i Chennai, Indien och skapades av indiska aktivisten Moulee. Designen utgår från den klassiska flaggan med sex ränder, men adderar en pilformati­on i tre andra färger: svart för självrespe­kt, blå för Ambedkarit­e (en neobuddhis­tisk och sociopolit­isk rörelse) och röd för vänsterpol­itiska värderinga­r.

Samma år tillkom även en annan flagga: ”New Pride” som likt ”Progress Pride” använder färgerna svart, brun, vit, ljusblå och ljusrosa men i en annan design. ”New Pride” skapades av Julia Feliz och syftar till att lyfta HBTQ-rörelsens historia och hur den interagera­r med rasism och intersekti­onalitet.

Sist men inte minst skapades en ny Pride-flagga förra året: ”Intersex-inclusive”. Bakom designen står Valentino Vecchietti som arbetar med Intersex Equality Rights UK, en förening som belyser intersexua­lism (ett ord som beskriver anatomiska skillnader hos individer. Dessa innebär att anatomin, inklusive könshormon­er, gener, och/eller könsorgan inte kan kategorise­ras som antingen man eller kvinna).

Vecchietti valde att göra en variant av ”Progress Pride” genom att lägga till en gul triangel och en lila cirkel i mitten av pilformati­onen.

 ?? BILD: WIKIMEDIA COMMONS ?? Det här är varianten ”New Pride flag” som skapades 2018. Den syftar till att lyfta HBTQ-rörelsens historia och hur den interagera­r med rasism och intersekti­onalitet. Designen adderar färgerna från Trans Pride-flaggan (ljusrosa, vit, ljusblå).
BILD: WIKIMEDIA COMMONS Det här är varianten ”New Pride flag” som skapades 2018. Den syftar till att lyfta HBTQ-rörelsens historia och hur den interagera­r med rasism och intersekti­onalitet. Designen adderar färgerna från Trans Pride-flaggan (ljusrosa, vit, ljusblå).
 ?? BILD: WIKIMEDIA COMMONS ?? Sommaren 2018 skapades ”Social justice Pride” i Indien. Den har en design som påminner om ”Progress Pride” me här syftar färgerna på självrespe­kt, politik och en form av buddhism.
BILD: WIKIMEDIA COMMONS Sommaren 2018 skapades ”Social justice Pride” i Indien. Den har en design som påminner om ”Progress Pride” me här syftar färgerna på självrespe­kt, politik och en form av buddhism.
 ?? BILD: WIKIMEDIA COMMONS ?? ”Philadelph­ia Pride” skapades 2017 och adderade då en brun och svart linje högst upp, ovanpå de klassiska regnbågsli­njerna för att inkludera personer med olika hudfärg. Den skapades av firman Tierney.
BILD: WIKIMEDIA COMMONS ”Philadelph­ia Pride” skapades 2017 och adderade då en brun och svart linje högst upp, ovanpå de klassiska regnbågsli­njerna för att inkludera personer med olika hudfärg. Den skapades av firman Tierney.
 ?? BILD: WIKIMEDIA COMMONS ?? Sedan 1979 har flaggan med sex ränder, där en klarblå linje ersätter turkos och lila, blivit populär. Det är främst den här flaggan som används än i dag.
BILD: WIKIMEDIA COMMONS Sedan 1979 har flaggan med sex ränder, där en klarblå linje ersätter turkos och lila, blivit populär. Det är främst den här flaggan som används än i dag.
 ?? BILD: WIKIMEDIA COMMONS ?? Det här är originalfl­aggan som skapades med åtta ränder 1978.
BILD: WIKIMEDIA COMMONS Det här är originalfl­aggan som skapades med åtta ränder 1978.
 ?? ?? ”Intersex-inclusive Pride” skapades så sent som förra året och lyfter intersexua­lism.
BILD: WIKIMEDIA COMMONS
”Intersex-inclusive Pride” skapades så sent som förra året och lyfter intersexua­lism. BILD: WIKIMEDIA COMMONS
 ?? BILD: WIKIMEDIA COMMONS ?? ”Progress Pride” skapades 2018 av Daniel Quasar.
BILD: WIKIMEDIA COMMONS ”Progress Pride” skapades 2018 av Daniel Quasar.
 ?? ?? ”Trans Pride” skapades år 2000 av Monica Helms.
BILD: WIKIMEDIA COMMONS
”Trans Pride” skapades år 2000 av Monica Helms. BILD: WIKIMEDIA COMMONS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden