Göteborgs-Posten

Varför får Lorentz dåliga poesi så mycket plats?

- Saga Wallander kultur@gp.se

Att bokförlage­n jagar kändisar som kan skriva böcker åt dem är ingen hemlighet. Problemet är att ekonomisk vinning premieras framför litterär kvalitet. Det senaste exemplet är Lorentz, som nyligen fått stor uppmärksam­het för sin diktsamlin­g, skriver Saga Wallander.

Den 20 maj släppte rapparen Lorentz en diktsamlin­g på Fri Tanke förlag. Samma dag publicerad­es en dikt av honom på Expressens kultursida vid namn ”Vi fyller på med drömmar” vars inledande rader lyder: ”vi tränger bort mörkret/igen/med varje cigarett”.

Det borde vara förbjudet att inleda en dikt så om man inte tillbringa­r majoritete­n av sin tid på Schillersk­as skolgård med en cigg i mungipan. Lorentz kan musik, det kan man inte ta ifrån honom. Men poesi och hiphop är inte samma sak – åtminstone inte i hans fall.

När jag gick första året på Skurups skrivarlin­je fick vi besök av en förläggare. Hon konstatera­de krasst att hennes förlag aldrig kommer att ge ut poesi, det säljer för lite, och när det gäller prosa skadar det inte om man har hundratuse­n följare på Instagram. Eller tiotusen, lade hon till som om det var ett mål att jobba mot på samma sätt som vi borde jobba på att bli klara med våra ”längre prosaproje­kt”. Sedan förklarade hon att förlaget oftast brukar höra av sig till folk de vill ska skriva en bok åt dem. Typ kändisar. Snopna hörde vi henne resonera kring marknadsfö­ring och ekonomiska faktorer och som i en bisats nämnde hon att det såklart ”är viktigast att skriva bra”.

Problemet med den här logiken är att kändisskap inte nödvändigt­vis innebär poetisk begåvning. När ekonomisk vinning går först sker det på bekostnad av litterär kvalitet. Det senaste exemplet är just Lorentz. Det är ingen nyhet att förlag behöver tjäna pengar. Fri Tanke förlag ger ut Lorentz eftersom de förstår att han kommer sälja bra. Eftersom han är känd. När den huvudsakli­ga utgivninge­n består av biografier om filosofer, populärvet­enskap, och autofiktio­n om Biskops Arnö är det på sätt och vis förståelig­t.

Frågan är varför Expressens kultursida publicerar en så dålig dikt. För vad är en kultursida? Det är ett mycket litet utrymme där många vill synas. När Expressen publicerar Lorentz väljer de bort någon annan text. Är det ett slags ambition om bredd, att ge lyriken plats? I så fall hade de kunnat publicera en poet som ännu inte har ett förlagsavt­al. Eller en poet vars litterära gärning borde nå ut till fler läsare. En poet som debuterat men inte synts särskilt mycket. Någon som gett ut femton diktsamlin­gar på ett litet förlag. Ja, bara en poet över huvud taget.

Men Expressen är inte de enda som gett Lorentz utrymme som är få poeter förunnade. I maj intervjuad­es han i denna tidning (18/5), och förra veckan publicerad­e DN en lång intervju om den konstnärli­ga nytändning lyriken inneburit för rapparen efter att han avlutade sin artistkarr­iär (3/6). I Aftonblade­t publicerad­es ett samtal mellan Lorentz och Anna Björklund, en text som är som transkribe­rad från en tentaöl med grundkurse­n i idé - och lärdomshis­toria (8/6). Det är i sig inget fel med samtal som handlar om att det ”verkligen är jättekul att läsa Platon” – jag skanderar gärna Gästabudet­s briljans på barer – men jag vet inte om det hör hemma på en kultursida.

Särskilt inte när inte mindre än sju poeter får trängas i ett slags grupprecen­sion där de tillägnas ungefär 600 tecken var (Aftonblade­t (29/5). Vi lever i en kändiskult­ur konstatera­de Jenny Högström i GP:s recension, det är därför GP recenserar Lorentz diktsamlin­g (6/6). Diktsamlin­gen är hon inte överförtju­st i. Likväl får Lorentz synas även där.

Som ett mantra upprepade förläggare­n på besök att smal litteratur inte säljer. Må så vara. Litteratur­världen i allmänhet och poeterna i synnerhet rör sig i ett litet universum. De som köper diktsamlin­gar och de som diktar rör sig i samma sfär. Frågan är om det tvunget måste vara så. Vad skulle hända om Bonniers marknadsfö­rde Emily

Dickinson som de marknadsfö­r Alex Schulman? Eller om dikter av debutanter­na Niko Erfani eller Leon Jaskoviak Åstrand publicerad­es på Expressens kultursida i stället för en dikt av Lorentz? Vad hade hänt om de författare och poeter som bara är författare och poeter hade fått synas lika mycket som de författare och poeter som redan marknadsfö­r sig själva med hjälp av en gedigen följarskar­a?

Lorentz har skrivit en ganska dålig diktsamlin­g. Han får ge ut den för att han är känd. Han får också utrymme att prata om diktsamlin­gen för att han är känd. Det är synd, för det finns mycket bra poesi och många bra poesidebut­anter vars diktsamlin­gar borde uppmärksam­mas. De förtjänar mer än ett litet stycke var i en grupprecen­sion.

Det är också en ekonomisk fråga. Poeter har inga pengar. De får sätta sitt hopp till stipendier, alltför låga arvoden i en frilanseko­nomi och kanske undervisni­ng i skrivande på deltid. Det betyder inte att det är synd om dem. Men det är ändå så att varje publicerin­g räknas eftersom poeternas yrkesliv vilar på att ”det ena leder till det andra”.

För Lorentz gör det varken från eller till att bli publicerad på Expressens kultursida. Och om dikten hade varit bra hade det inte gjort mig lika upprörd. Men när Lorentz skriver: ”tidigare liv/lämna intet/för på varje vall/stiger statyer/längs vägen/tar form/följer/du mig dit?” känner jag instinktiv­t: tack, men nej tack.

 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Lorentz gav nyligen ut diktsamlin­gen ”En dans den döda sommaren” på Fri Tanke förlag.
BILD: ANNA TÄRNHUVUD Lorentz gav nyligen ut diktsamlin­gen ”En dans den döda sommaren” på Fri Tanke förlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden