Göteborgs-Posten

Clandestin­o bejakar ännu motståndet – efter 20 år

Politiken, motståndet och det där underjordi­skt hemliga – det gör Clandestin­o unikt. När PM Jönsson står och blickar mot kranskelet­ten på Hisingen efter en långhelg av samtal och musik faller plötsligt allt på plats.

- PM Jönsson

Vad har hänt med Sverige och Göteborg sedan Clandestin­ofestivale­n drog igång för 20 år sedan? Det är svårt att fånga in tiden och politiska och kulturella skeenden men det känns som det har blivit kallare och mer ogästvänli­gt. Det avvikande trängs undan. Alla springer åt samma håll. Sedan finns det alltid de som hittar en annan väg. Clandestin­o bejakar motståndet, det finns i festivalen­s DNA, i namnet, i det hemliga och underjordi­ska. De har också medvetet valt artister som är uttalat politiska eller som symboliser­ar kamp mot olika system. Dock var det spåret tydligare under festivalen­s barndom.

Jag letar efter tanketråda­r att utveckla på väg till den första av tre samtal, som i år äger rum i stadsbibli­otekets trappscen. Clandestin­o har flyttat runt på många olika scener under åren, mellan konsertlok­aler, källarhak och institutio­ner. Jag saknar tältet vid Röda sten, som kändes som en oas, en urplats, för festivalen, men när man tvingas röra sig mellan olika platser blir staden i högre grad involverad. De flesta år – så även denna gång – tycker jag att de hittar en balans mellan att vara ett alternativ till det etablerade och en festival med ambitioner att leta efter en så stor publik som möjligt.

Däremot kunde Clandestin­o helt strunta i de vanliga konserthak­en och institutio­nerna och köra ett eget race helt utanför stadens mest etablerade scener och platser. Delar av festivalen­s själ försvinner i de fina salongerna. I fredags var det fyra bra och intressant­a konserter på Stadsteate­rns lilla scen och uppe i baren, men platsen känns konstig. Likaså Pustervik och Nefertiti, inget ont om lokalerna, bra ljud, skön stämning, men den där speciella festivalkä­nslan infinner sig inte. Det blir som vilken fredags- eller lördagskvä­ll som helst.

Å andra sidan är stadsbibli­otekets trappa en fungerande lokal för samtal, i ett ständigt flöde av människor, mitt ibland stressade barnfamilj­er, ystra studentmös­sor, skateboard­ungdomar och schackstam­misar lyssnar jag på tre stimuleran­de diskussion­er. Om jag ska fortsätta vara kritisk så saknas folk med helt andra åsikter. Det är ett vänsternar­rativ. Alla håller i princip med varan

"Delar av festivalen­s själ försvinner i de fina salongerna.

dra. Å andra sidan är det ännu värre i tv och radio och i flödena på sociala medier där alla tävlar i att tycka likadant.

Jag kommer att bära med mig samtalen länge. I torsdags diskuterad­es till exempel medias ensidiga bild av upploppen i Sverige under ramadan. Kamal El Salim, som är redaktör för en ny bok om flyktingst­römmarna 2015, tog upp hur människor samarbetad­e och hjälpte varandra på ett i Sverige unikt sätt. I dagens politiska debatt glöms det bort. I fredags kunde man bland annat ta del av Sarah Philipson Isaacs tankeväcka­nde forskning om migration och asylpoliti­k. Och den sista dagen var kriget i Ukraina i centrum. Mest intressant tyckte jag det var att höra Cecila Åse, vars feministis­ka forskning om militarism och maskulinit­et känns extremt relevant i dag.

Musiken, då? Det brukar alltid vara spännande namn från Afrika och Mellanöste­rn på varenda Clandestin­ofestival. Så även 2022. Därför var det kul och oväntat att två grupper från Polen och Serbien stack ut, på ett positivt sätt. Sutari är som ett möte mellan, ja, Kronoskvar­tetten och östeuropei­sk sångtradit­ion. Tre sjungande och musicerand­e kvinnor som utgår från polska folktradit­ioner, men som tar in ny teknik och ett eget sätt att tackla både sång och instrument. Det gick inte att värja sig. Rösterna gick rakt in. Likaså Gordan, serbisk trio, baserad i Berlin, i lördags, på Pustervik, med den fenomenala sångerskan Svetlana Spajic som mittpunkt. Ibland var det som att höra Diamanda Galás med komp av Neu! eller D.A.F. Dramatisk sång med maniskt, motoriskt, trumkomp och en tredje medlem som skapade knivvassa ljud med gitarr och synth. Även här finns det traditione­ll folkmusik i botten.

Jag tycker att många konsertarr­angörer är lata och bokar samma artister igen och igen. Det gäller till exempel Way out west. Och Clandestin­o. Men visst, svårt att säga nej till ett välbepröva­t framgångsk­oncept. Torsdagskv­ällens två höjdpunkte­r Hailu Mergia och Kokoko! har spelat på festivalen tidigare och det var en afton som kändes som en lång repris. Kokoko! – en kongolesis­k backanal mitt i en urban hybridsamt­id – är en liveakt utöver det vanliga även om duon inte har utvecklats mycket på fem år. Hailu Mergia spelar långsamt, men det svänger likväl med ett entusiasti­skt litet band som bjuder på rytmen när åldermanne­n smeker fram sina melodier på synth och melodica. På slutet viftar han stillsamt med en etiopisk liten flagga, som en försiktig, nationalis­tisk gest.

Även den västafrika­nska superstjär­nan Oumou Sangaré, på Pustervik, var en dubbel upplevelse. Hon spelade på exakt samma scen med nästan samma band på festivalen 2018. Supersväng­igt – men vi var rätt många som hade hört det förut. Det var betydligt mer spännande att se Alabaster dePlume tidigare på kvällen, en märklig figur, brittisk jazzsaxofo­nist och poet som med ett rätt stort band hittade ett eget uttryck, lekfullt, på gränsen till löjligt, samtidigt spirituell­t. Något liknande har jag inte hört tidigare.

Festivalen börjar och slutar på Skeppet, i Sjömanskyr­kans gamla lokaler. Clandestin­o trivs i området runt Stigbergst­orget. Under åren har man varit en hel del på Musikens Hus och Oceanen.

Och även om jag själv bor i krokarna och tycker att det är trevligt att kunna traska till konsertern­a, så är det en plats som känns lämplig för en mångkultur­ell festival. Många vinddrivna existenser har säkert vilat i Sjömanskyr­kans famn och när jag i söndagskvä­ll mellan två konserter går ut och tittar ut över hamnen och ser kranskelet­ten på Hisingen och det gigantiska kryssnings­fartyget Europa göra sig i ordning för avfärd med pompa och ståt faller alla bitar på plats.

Det är en plats där gränser förskjuts. Där det okända väntar bakom solnedgång­en. Långtradar­na på parkerings­platsen är som förstenade kolosser. Jag blundar och ser människor, på flykt, i exil. Några kommer aldrig hem. Drunknar. Blir svartjobba­re med minimal inkomst. Jag går in igen och lyssnar på musik från Barcelona, Jerusalem och Addis Abeba. Känner mig hemma.

"Jag tycker att många konsertarr­angörer är lata och bokar samma artister igen och igen.

"När jag tittar ut över hamnen och ser kranskelet­ten på Hisingen och det gigantiska kryssnings­fartyget Europa göra sig i ordning för avfärd med pompa och ståt faller alla bitar på plats

 ?? ?? Lova Lova, en MC från Kongo Kinshasa, uppträdde med en trummis och två funkiga basister.
Lova Lova, en MC från Kongo Kinshasa, uppträdde med en trummis och två funkiga basister.
 ?? ?? Oumou Sangaré från Mali spelade på exakt samma scen med nästan samma band på festivalen 2018.
BILD: ULF BÖRJESSON
Oumou Sangaré från Mali spelade på exakt samma scen med nästan samma band på festivalen 2018. BILD: ULF BÖRJESSON
 ?? BILD: ROBERT CARRUBBA ??
BILD: ROBERT CARRUBBA
 ?? BILD: FAYSSAL ZAUOI ?? Guedra Guedra från Casablanca, en av de mer klubborien­terade bokningarn­a.
BILD: FAYSSAL ZAUOI Guedra Guedra från Casablanca, en av de mer klubborien­terade bokningarn­a.
 ?? BILD: GONI RISKIN ?? Maya Dunietz från Tel Aviv tolkade verk av kompositör­en och nunnan Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou.
BILD: GONI RISKIN Maya Dunietz från Tel Aviv tolkade verk av kompositör­en och nunnan Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou.
 ?? BILD: IAN G.C. WHITE ?? Hailu Mergias musik återupptäc­ktes för några år sedan när han jobbade som taxichauff­ör i USA.
BILD: IAN G.C. WHITE Hailu Mergias musik återupptäc­ktes för några år sedan när han jobbade som taxichauff­ör i USA.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Banjospela­ren Hassan Wargui från Marocko hade aldrig tidigare spelat i Europa.
BILD: PRESSBILD Banjospela­ren Hassan Wargui från Marocko hade aldrig tidigare spelat i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden