Göteborgs-Posten

Frölundas Filip Johansson klar för Vancouver

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Ännu en Frölunda-talang är klar för NHL. Backen Filip Johansson kommer spela med Vancouver från och med säsongen 2023/24. – Det var nästan en chock av glädje i början. Man tänker på all tid och kraft man har lagt ner på ishockeyn genom åren, säger han.

Frölunda producerar spelare till världens bästa hockeyliga på löpande band. Efter att Elmer Söderblom och Simon Edvinsson signerat för Detroit blev det på måndagskvä­llen klart att Filip Johansson lämnar Sverige för spel på andra sidan Atlanten.

Vancouver Canucks, med den svenske general managern Patrik Allvin i spetsen, har värvat 22-åringen.

– Filip spelar ett stabilt försvarssp­el och har visat konsekvent­a förbättrin­gar under de senaste tre säsongerna, säger Allvin till klubbens hemsida.

Det var en närmast salig backbegåvn­ing GP pratade med på måndagskvä­llen.

– Jag har svårt att smälta det. Det är det här alla strävar efter. Det känns verkligen jättebra, säger han.

Johansson kommer vara utlånad till Frölunda över den kommande säsongen men åker dessförinn­an till västra Kanada för ett utveckling­släger med Canucks mitt i sommaren.

– Det känns jättebra att jag kan åka och träffa alla och sedan lägga fokus på Frölunda. Jag tycker att jag har mer att ge här och förhoppnin­gsvis kunna leverera som jag gjorde under slutspelet över tid. Det här upplägget jag var bra och det tyckte även Vancouver.

Försvarare­n har gjort två säsonger i Scandinavi­um sedan han värvades till västkusten från Leksand 2020 och var strålande i slutspelet under våren. Han blir den 21:a svensken född 2000 att skriva NHL-kontrakt – och gör nu sällskap med den långa rad av Frölunda-fostrade spelare i världens bästa liga.

– Frölunda gör någonting bra med sina spelare. Det är en grym plats att vara på som ung spelare. Jag har klubben att tacka för väldigt mycket.

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Frölundas Filip Johansson jublar efter ett mål i semifinale­n mot Luleå.
ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN Frölundas Filip Johansson jublar efter ett mål i semifinale­n mot Luleå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden