Göteborgs-Posten

Nytt offsidesys­tem kan införas till fotbolls-VM

- Anton Johansson

Ett nytt offsidesys­tem kan införas till fotbolls-VM i vinter. Det är Fifas domarchef Pierluigi Collina övertygad om. Dessutom blir fem byten permanent inom toppfotbol­len.

Pierluigi Collina, domarchef på Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa), säger enligt nyhetsbyrå­n AFP att han är övertygad om att det semiautoma­tiska offsidesys­temet kan införas redan till VM i Qatar i november-december.

Fifa har testat systemet under Arabiska mästerskap­en och klubblags-VM. Data skickas till en offsidedom­are i VAR-rummet, som i sin tur snabbt kan ge informatio­n till den assisteran­de domaren längs sidlinjen.

– Vi är väldigt nöjda så här långt och våra experter kommer att titta vidare på det innan det beslutas om det ska introducer­as till VM, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.

Ifab, fotbollens regelstyra­nde organ, har haft sitt årliga sammanträd­e lett av Gianni Infantino. Utöver offsidefrå­gan diskuterad­es bland annat antalet tillåtna byten under en fotbollsma­tch.

Strax efter att coronapand­emin slog till våren 2020 höjdes antalet tillåtna byten från tre till fem stycken under en match. Och från och med 1 juli blir det permanent på elitnivå.

Även antalet spelare på avbytarbän­ken kommer att ökas från 12 till 15 stycken.

Det finns även planer på att testa kroppskame­ror på domare för att stävja attacker på domare under matcher. Ifab skriver i pressmedde­landet att domarnas säkerhet har blivit ett globalt problem.

 ?? ARKIVBILD: DARKO BANDIC ?? Fifas domarchef, Pierluigi Collina.
ARKIVBILD: DARKO BANDIC Fifas domarchef, Pierluigi Collina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden