Göteborgs-Posten

Hon slog herrarna i Halmstad – Grant tog historisk seger

- Daniel Kihlström

Linn Grant tog en historisk seger mot herrarna i Halmstad och Frida Kinhult gick ut i ledarboll i USA. Den nya svenska golfgenera­tionen har presentera­t sig på allvar med mantrat att ingenting är omöjligt. – Det går att bli bättre än de bästa i världen i dag, säger förbundska­ptenen Fredrik Wetterstra­nd.

Linn Grant skrev in sig i historiebö­ckerna när hon i söndags vann Scandinavi­an Mixed i Halmstad.

Det var första gången en kvinna tog hem en tävling som även ingick på herrarnas Europatour (damer och herrar slog ut från olika platser för att göra förutsättn­ingarna så rättvisa som möjligt).

Segern var 22-åringens tredje i karriären sedan hon blev proffs i augusti i fjol. Hon är inte ensam om att skörda framgångar ur en gyllene generation av damspelare födda kring millennies­kiftet.

Maja Stark har också tre segrar på meritlista­n sedan hon blev proffs förra sommaren. Ingrid Lindblad blev nyligen bästa amatör i US Open och Frida Kinhult gick under söndagen ut i ledarboll i LPGA-tävlingen i amerikansk­a Galloway, New Jersey, men föll tillbaka till en delad 17:e plats.

I den kullen återfinns även Beatrice Wallin och Julia Engström, som redan som 19-åring vann två gånger om på Europatour­en.

– ”Scorer” varierar och det blir lite olika från vecka till vecka, men ingen av dem är bättre än någon annan egentligen, säger Fredrik Wetterstra­nd, mångårig förbundska­pten för golfens flick- och damlandsla­g.

Han har under åren lotsat hela gänget genom de olika landslagsn­ivåerna och det har blivit mängder av guld i exempelvis lag-EM. Förutom en massa individuel­la amatörsegr­ar.

Det är många förklaring­ar till den framgångsv­åg som spelarna nu visar upp även på proffsnivå, men Wetterstra­nd lyfter fram tre aspekter.

För det första – mantrat att ingenting är omöjligt.

– Vi pratade tidigt om att det faktiskt är möjligt att nå långt. Det går att bli bättre än de bästa i världen i dag. Det handlar inte om talang utan det handlar om träning.

Träningen är något en enskild spelare kan råda över själv. Hur ska den bedrivas, vilken kvalitet ska det vara på träningen och hur många träningsti­mmar vill man lägga ner?

– Därför är det i stor utsträckni­ng upp till en själv hur bra man vill bli, säger Wetterstra­nd.

För det andra – spela offensivt. – Jag ger dem aldrig negativ feedback om de spelar för offensivt.

Jag ger dem aldrig negativ feedback om de spelar för offensivt

Fredrik Wetterstra­nd förbundska­pten damlandsla­get

Puttar ska fram till hål. Kan du nå ett par fem-hål på två slag, försök göra det. Par är inget bra. Du ska så många under par som möjligt.

För det tredje – den mentala delen.

– Vi har aldrig försökt att gå in och påverka tankar och känslor, utan fokuserar väldigt mycket på beteenden. Det är okej att vara nervös och vara förbannad, men du får inte låta det gå ut över varken dina rutiner inför ett slag eller gå ut över din sving.

Linn Grant sade under veckan i Halmstad att hon varit ”supernervö­s” vid tillfällen, men det har inte påverkat 22-åringen alls i spelet. Hon har följt sina rutiner, svingat med full fart när det har varit planen och vågat gå för att sänka puttar även om rädslan möjligtvis har funnits där.

– Jag skulle aldrig fråga någon inför en runda hur det känns, utan min fråga är snarare: ”vet du vad du ska göra nu?”, säger Wetterstra­nd.

 ?? ?? Linn Grant jublar med pojkvännen och caddien Pontus Samuelsson efter att den 22-åriga svenskan utklassat alla i Scandinavi­an Mixed i Halmstad under söndagen.
Linn Grant jublar med pojkvännen och caddien Pontus Samuelsson efter att den 22-åriga svenskan utklassat alla i Scandinavi­an Mixed i Halmstad under söndagen.
 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ??
BILD: PONTUS LUNDAHL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden