Göteborgs-Posten

C + S = sant

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Regeringen ser med stor sannolikhe­t ut få igenom sin vårbudget. Det efter att Centerpart­iet i början på veckan meddelade att man tänker rösta för den socialdemo­kratiska budgeten. Partiet motiverar sitt beslut med att man under helgen nått en uppgörelse med regeringen om pensionern­a – en av vårbudgete­ns tyngsta poster.

Centerpart­iets besked är på ett sätt väntat. Partiet har under våren positioner­at sig allt närmare Socialdemo­kraterna. Nyligen valde till exempel Annie Lööf att framträda tillsamman­s med statsminis­ter Magdalena Andersson inför Natoövning­en Baltops i Östersjön.

Pensionsup­pgörelsen innebär 1000 kronor högre garantipen­sion före skatt, 100 kronor mer i bostadstil­lägg samt högre jobbskatte­avdrag för pensionäre­r. Rent sakpolitis­kt har det inte varit så svårt att komma överens.

Nästan alla partier har önskat göra något för att få upp de lägsta pensionern­a. Åsiktsskil­lnaderna har rört vissa mer tekniska avvägninga­r och prioriteri­ngar, i den mån de varit av betydelse har det rört differense­n mellan garantipen­sion och lägsta pension för den som har arbetat. Exempelvis viktar högeroppos­itionen en större andel av förstärkni­ngen i skattesänk­ningar än i höjning av totalbelop­pet. Vänsterpar­tiet – som förde upp pensionern­a på den politiska agendan i höstas – ville egentligen ha en höjning med 1000 kronor efter skatt men har jämkat sig till Socialdemo­kraternas och Centerns förslag.

Centerns besked är betydelsef­ullt främst på det politiska planet. Partiet verkar senkommet fjärma sig från talet om ”mittens rike”. Så sent som i november valde ju partiet att släppa fram högeroppos­itionens budget genom att inte ta ställning till de huvudsakli­ga budgetalte­rnativen, samtidigt som man släppte fram Magdalena Andersson (S) som statsminis­ter. Det bestraffad­es – inte oväntat – av väljaropin­ionen då partiet framstod som en ”svikare” i bägge läger.

Centern har tidigare under våren gjort upp med S om utökat jordbrukss­töd och nu alltså om pensionern­a. I sak finns det goda skäl för uppgörelse­rna – bägge grupperna har länge varit styvmoderl­igt behandlade och drabbas hårt av inflatione­n. Men Centern hade med all säkerhet kunnat få igenom en minst lika bra politik för sina väljare genom att göra upp högerut.

Det är inte politikens innehåll som styr Centerns agerande utan det i lika delar strategisk­a som ideologisk­a motståndet mot SD. Nu har man visat att även Vänsterpar­tiet kan få vara med och sätta agendan bara SD hålls borta.

Det ger tio gånger pengarna att satsa på en S-C-regering efter valet. Det är ett odds som lär sjunka. Annie Lööfs chanser att bli finansmini­ster under Magdalena Andersson efter höstens val är betydligt större än ett på tio.

Den bittra smolken i C-bägaren är väl att Vänsterpar­tiet – för att inte tala om det försmådda Miljöparti­et – kommer kräva ett rejält pris för att välsigna det nya brudparet.

"Centerpart­iet har under våren positioner­at sig allt närmare Socialdemo­kraterna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden