Göteborgs-Posten

M: Personer med koppling till klaner ska kunna utvisas

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Moderatern­a vill att personer med klankoppli­ng ska kunna utvisas trots att de inte begått något brott. Det meddelade partiledar­e Ulf Kristersso­n på en presskonfe­rens i Göteborg under tisdagen. Förslaget är en del i ett större paket som Moderatern­a hoppas ska knäcka de kriminella nätverken i Sverige.

Moderatern­a vill att fler barn som växer upp i kriminella klaner ska tvångsomhä­ndertas. Samtidigt vill partiet kunna utvisa individer med klankoppli­ngar – utan att de begått något brott. – Finns det skäl att misstänka att man rör sig i sådana miljöer, då ska man kunna utvisas ur landet, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

På tisdagsmor­gonen presentera­de Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och kommunstyr­elsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson, ett klanpaket på tio åtgärder som ska knäcka de släktbaser­ade kriminella nätverken.

– Vi kallar det för en systemhota­nde brottsligh­et, inte bara för att den är dödlig i dess värsta bemärkelse, säger Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n.

Ett av förslagen handlar om att kunna utvisa individer med kopplingar till släktbaser­ade kriminella nätverk – utan att något brott har begåtts. Här menar Ulf Kristersso­n att samma devis som tidigare gällt vid utvisning av personer som haft koppling till extrema islamistis­ka miljöer ska gälla.

– Med samma analogi som vi gör med terrorlags­tiftningen, finns det skäl att misstänka att man rör sig i sådana miljöer, då ska man kunna utvisas ur landet, säger han.

Moderatern­a vill också att polisen ska kunna lyssna av kriminella klaner innan ett brott har begåtts i preventivt syfte.

Alla i en klan ägnar sig inte åt kriminalit­et. Du tror inte att detta kan uppfattas som ett övertramp?

– Ja, men det är en annan del än den grövsta brottsligh­eten. En sak vi diskuterar väldigt mycket i Sverige just nu handlar om andra sorters brott, där man till exempel tvingar barn att gifta sig med släktingar som de själva inte alls har valt. Att man hotar socialtjän­sten och att de inte får ingripa i familjen. Kristersso­n fortsätter:

– Jag är lite rädd att vi kommer till ett läge där en del, framför allt barn och unga i Sverige, inte har fullständi­ga rättighete­r och att de behandlas som en slags andra klassens barn och ungdomar.

En annan del av åtgärdspak­etet handlar om att socialtjän­sten ska kunna omhänderta fler barn som växer upp i kriminella klaner. Partiet vill även göra det möjligt för åklagare att gripa in och omhänderta barn om det finns risk för konflikter mellan socialtjän­ster i olika kommuner.

– Det här är en oerhört kraftfull och viktig åtgärd för att knäcka de här klanerna, säger Axel Josefson.

Moderatern­a vill också att Brottsföre­byggande rådet (Brå) får i uppdrag att kartlägga hur många kriminella klaner som är aktiva i Sverige i dag. Partiet vill också införa en särskild klanenhet inom polisen, med inspiratio­n hämtad från Tyskland. Tidigare har bland annat Göteborgsp­olisen använt sig av expertisen från Tyskland, där man arbetat framgångsr­ikt mot släktbaser­ade kriminella nätverk.

Ett annat förslag lanserade Moderatern­a redan i förra veckan och det handlar om att förbjuda kusingifte. Detta menar Ulf Kristersso­n är en åtgärd för att motverka kriminella klaner, men också hedersprob­lematiken i Sverige.

– Det här är också ett sätt att fördjupa kriminalit­eten genom att odla släktskap som inte hör hemma i ett individual­iserat och liberalise­rat samhälle. Även här är det en avvägning om vad som ska vara tillåtet i ett liberalt samhälle, men vi menar att riskerna för unga personer är för stora, säger Ulf Kristersso­n.

Utöver detta ingår förslag om att införa ett särskilt nationellt exit-program för medlemmar i kriminella klaner, att möjliggöra för tjänstemän att fatta anonyma beslut när det handlar om medlemmar av kriminella klaner samt att säkerhetsp­röva anställda på myndighete­r som exempelvis fattar beslut om utbetalnin­g av bidrag och stöd.

Moderatern­a vill också kriminalis­era det man kallar för klanrätteg­ångar. Ulf Kristersso­n förklarar att det kan handla om brott som hanteras inom klanstrukt­urer i stället för av rättsmyndi­gheter. Exakt hur hårt straffet för ett sådant brott ska vara vet man ännu inte.

– Vi kan inte se på när familjer skapar egna rättegångs­system, säger Ulf Kristersso­n.

"

Det här är en oerhört kraftfull och viktig åtgärd för att knäcka de här klanerna Axel Josefson (M)

 ?? BILD: MÅNS LANGHJELM ?? Kommunstyr­elsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M), höll under tisdagen en pressträff tillsamman­s med M-ledaren Ulf Kristersso­n.
BILD: MÅNS LANGHJELM Kommunstyr­elsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M), höll under tisdagen en pressträff tillsamman­s med M-ledaren Ulf Kristersso­n.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden