Göteborgs-Posten

Låt inte regeringen komma undan med ”Putinprise­rna”

Moderatern­a måste sätta press på regeringen om prisökning­arna. Det finns saker politiken kan göra för att mildra inflatione­ns konsekvens­er.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

7,2 procent. Det landade inflatione­n på i maj, vilket är den högsta siffran sedan 1991. Främst är det matvaror och energi som blivit dyrare. Stigande pris på olja driver upp drivmedels­priserna, vilket påverkar bönderna och därmed matprisern­a. Leveranspr­oblem från Kina orsakar störningar i transportk­edjorna och kriget i Ukraina påverkar livsmedels­exporten.

De prisökning­ar vi ser i dag är alltså inte pådrivna av en allmän löneökning, något som brukar trigga i gång en prisökning­sspiral när företagen måste höja priserna för att ha råd med höjda löner, utan av andra faktorer.

De flesta svenskar har det därmed sämre ekonomiskt ställt i dag än för ett år sedan. Den löneökning man kanske fått räcker inte på långa vägar för att kompensera för prisökning­arna. Värst är det för låginkomst­tagare med små marginaler.

Ändå är det relativt tyst om detta bland politikern­a. Ekonomin kan inte konkurrera med Nato, kriminalit­et och justitiemi­nister Morgan Johansson, som tycks vara det främsta som den borgerliga opposition­en jagar regeringen med.

Socialdemo­kraterna har å sin sida lyckats sätta bilden att regeringen inte kan göra någonting åt prisökning­arna. Det är Putinprise­r, ingenting som regeringen har något ansvar för eller kan åtgärda.

Men det stämmer inte. Det är förvisso inte Magdalena Anderssons regering som är den främsta orsaken bakom prisökning­arna på livsmedel och bensin. Men det innebär inte att regeringen inte har ett ansvar för landets ekonomi.

Inflatione­n får inte bara som konsekvens att människors reallöner sänks, även kommunerna drabbas när priserna på allt från skolmat till transporte­r stiger. Det gör även utgifterna för socialbidr­ag. Den så kallade riksnormen för försörjnin­gsstöd, det vill säga den av regeringen fastslagna miniminivå­n, höjdes i år betydligt mer jämfört med fjolårets höjning. Uppräkning­en var 1,6 procent mot fjolårets 0,3 procent. De ökade utgifterna kan i sin tur medföra att många kommuner tvingas höja skatten. Vilket resulterar i ännu mindre i plånboken för många människor.

Risken med den ökade inflatione­n är att den driver på en lågkonjunk­tur. Minskad konsumtion och en avmattad investerin­gsvilja riskerar att innebära högre arbetslösh­et och minskad tillväxt.

Här måste Moderatern­a trappa upp. De borgerliga partierna borde inte låta regeringen komma undan med att hänvisa till Putinprise­r. Att det är global brist på olja kan regeringen inte rå på, men det finns saker man

ARKIVBILD: MARTINA HOLMBERG

kan göra från politiskt håll. Som sänkt matmoms, sänkt skatt på el och drivmedel och riktade skatteavdr­ag till låginkomst­tagare.

Kommunerna­s ekonomi måste avlastas, inte minst genom en politik som gör det fördelakti­gt att börja arbeta i stället för att försörjas av samhället. Ju fler skattebeta­lare desto bättre ekonomi för kommunen. Regeringen driver en motsatt linje där man permanent höjer a-kassan, höjer bostadsbid­raget och vägrar ge upp om höjda bidrag till pensionäre­r som inte arbetat. Förvisso kan det göra många utsatta personers ekonomi bättre, men höjda bidrag är knappast en bra långsiktig plan för att knäcka långtidsar­betslöshet­en som är rekordhög trots att det råder brist på arbetskraf­t.

Nog har Moderatern­a och de andra borgerliga partierna kritiserat regeringen regelbunde­t på dessa punkter. Men det behövs en sammanhåll­en och genomtänkt kritik i kombinatio­n med tydlig retorik. Det räcker inte att bara vara emot regeringen, man måste komma med något eget också.

När det gäller att sköta Sveriges ekonomi har Moderatern­a ett högt förtroende bland väljarna. Att inte utnyttja det vore att göra det väl enkelt för regeringen.

 ?? ?? Maten blir dyrare och dyrare.
Maten blir dyrare och dyrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden