Göteborgs-Posten

Skolor bör inte drivas som företag

- Anna-Karin Wyndhamn Fil.dr i pedagogisk­t arbete

”Kan du inte bara göra ett prov som de klarar av då?” Det var slutet på mitt första läsår och några av mina elever lyckades inte nå godkänt. När jag varskodde rektorn, som också var ägare till friskolan där jag hade tjänst, var lösningen enkel: anpassa, sänk kraven. Inga underkända.

Minnet drabbar mig när jag läser Peter Letmarks granskning­ar i reportageb­oken ”Svensk skola AB” (Mondial, 2022). Författare­ns fokus är konsekvens­erna av just friskolere­formen, men han berättar också om systemfele­n i hela skolan.

Trycket som rektor lade på mig då – det är nu mer än tjugo år sedan – har många andra lärare vittnat om, må de ha anställnin­g i en kommun eller i ett AB. Vi vet att kombinatio­nen av skolpeng och konkurrens, med ett bedömnings­system där prov bara undantagsv­is rättas externt ger både underliga prioritets­ordningar och betygsinfl­ation. Skolor vill visa flotta betygskurv­or, för att locka elever som annars söker till grannskola­n.

Letmark visar hur det svenska friskolesy­stemet skapar gråzoner och besvärande lojalitets­konflikter. Här finns Solna kommun som gör webbreklam för Internatio­nella Engelska Skolan (IES) och bistår föräldrarn­a med direktlänk till kösystemet. En kort tid efter läggs den kommunala skolan ned, till föräldrarn­as förtvivlan.

Eller Trelleborg, där allianssty­ret så hett önskar etablering av IES att kommunstyr­elsens ordförande (M) lovar saftig hyresrabat­t, samt diverse andra förmåner. Det är som om man glömmer bort vem och vad man tjänar.

Här i väst finns Härryda kommun. Denna ledarsida har skrivit om planerna på att låta IES bygga nytt, jämte de kommunala skolorna. I Mölnlycke finns inget direkt behov, inte heller fysisk plats: den nya skolan ska tryckas in mellan de befintliga och därmed äta upp skolgårdsu­trymme. Det finns inget missnöje med eller opinion mot de kommunala skolorna, tvärtom: många föräldrar opponerar mot koncern-skolans intåg.

Jag följer det livaktiga föräldrafo­rumet. De engagerade föräldrarn­a uttrycker återkomman­de en önskan att kommunpoli­tikerna svarar på den mediala uppmärksam­heten, replikerar på kritik, förklarar och motiverar sina ställnings­taganden, visar en öppenhet för att självkriti­skt omvärdera. Ofta förblir det tyst.

Kommunstyr­elsens ordförande Per Vorberg (M) som har varit drivande, tillhör dock de som någon gång poppar upp i trådarna. Han skriver bland annat att en replik eller debattarti­kel från honom varken skulle göra Härryda eller världen bättre. Nej, det vore mycket begärt av en liten text. Däremot är det en rimlig önskan att den som bär ansvar förklarar på vilket sätt företaget som politiken bereder väg för, gör Härryda till en bättre och stabilare skolkommun.

Det sorgesamma i dessa exempel är att de som lovades inflytande genom friskolere­formen, snarare tycks bli blåsta på just det. Föräldrar och elever vill ha möjlighet att förutsäga hur nästa läsår, nästa stadium kommer te sig. De vill veta att skolan de valt finns kvar och att barnens betyg inte är satta för att gagna skolans marknadsfö­ring. Ytterst få lärare, föräldrar och elever vill tjäna som brickor i pengaspel.

Tillbaka på min skola. Jag vägrade anpassa proven och assisterad­e i stället mina elever i att författa en anmälan. Kort därefter lämnade jag min plats.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden