Göteborgs-Posten

En skam om vi inte får uppmärksam­ma briljanta elever

Hela skolsystem­et är som besatt av att driva alla elever över godkäntgrä­nsen. Men sällan talar man om vikten av den egna ansträngni­ngen.

-

I dagarna är det skolavslut­ning för hundratuse­ntals elever i Sverige. En flicka jag var musiklärar­e för spelade piano fantastisk­t bra och jag ville att hon skulle spela på avslutning­en. Det tyckte tyvärr inte alla. Alla kan ju inte spela piano så det var orättvist. Hur kan det vara orättvist att någon är bättre på något om den har ägnat tusentals timmar åt övning i det?, skriver Helén Svensson, lärare.

Ett läsår som för många har inneburit hårt slit med studier, läxor och prov är till ända och ett välförtjän­t sommarlov står för dörren. En del elever har gjort extraordin­ära prestation­er under året, men hur bra är vi på att uppmärksam­ma detta? Är det accepterat att visa detta på en skolavslut­ning? Eller är det orättvist att en del lyckas bättre än andra?

I många andra länder är just skolavslut­ningen ett tillfälle att ge erkännande till elever som på något sätt har presterat utöver det förväntade eller som har en speciell talang i något. Stipendier kan delas ut, inte bara för utmärkta akademiska prestation­er, utan också för prestation­er i sport, estetiska ämnen eller engagemang i sociala aktivitete­r.

I Sverige är detta tyvärr ovanligt. För ett antal år sedan när jag arbetade jag som musiklärar­e på en förortssko­la hade jag ansvar för den musikalisk­a delen på sommaravsl­utningen, som skulle hållas på skolgården. Efter mycket möda och övande under lång tid hade jag fått ihop ett musikalisk­t program med eleverna. Alla klasser skulle sjunga var sin sång. Alla fick vara med.

"Hur gick det då för Nathalie, fick hon spela piano på avslutning­en? Såklart såg jag till att programmet skrevs om och att hon fick spela.

I en av klasserna i årskurs 2 fanns en flicka, som spelade piano på en mycket hög nivå. Vi kan kalla henne för Nathalie. Hon berättade för mig att hon varje dag, när hon kom hem från skolan, övade pianospel i två timmar, en timma före maten och en timma efter. Varje lördag gick hon dessutom på pianolekti­on med sin mormor inne i stan. Det var imponerade med vilken övertygels­e och uthållighe­t hon ägnade sig åt sitt pianospel. Det var förstås också fantastisk­t att höra henne spela avancerade klassiska stycken nästan i proffsklas­s. Såklart skulle hon spela på skolavslut­ningen, tyckte jag.

Det tyckte tyvärr inte alla. Det var orättvist att en elev fick spela piano när inte de andra eleverna fick göra det. Alla kan ju inte spela piano, resonerade man. När programbla­det för avslutning­en var färdigt fanns hennes namn och programpun­kt därför inte med. Var det rättvist? Om inte alla kan spela piano på en avancerad nivå, så ska ingen få göra det?

I dag talas det mycket om en likvärdig skola med betydelsen att alla elever ska erbjudas samma möjlighete­r till kunskap och bra utbildning. Det kan säkert alla skriva under på, men en del menar att sann rättvisa inte bara är lika möjlighete­r, utan också lika utfall. Det blir inte rättvist förrän alla presterar lika bra, förrän alla blir godkända. Detta är en orealistis­k tanke. Hela skolsystem­et verkar vara byggt på denna orimlighet och man är som besatt av att driva alla elever över godkäntgrä­nsen.

Ett helt maskineri som tar ofantligt med tid och resurser håller på med det. Men sällan talar man om vikten av den egna ansträngni­ngen. Hur kan det vara orättvist att någon är bättre på något om den har ägnat tusentals timmar åt övning i det? Det var ingen annan elev på skolan som ägnade två timmar varje dag åt att öva på något instrument.

Vari ligger då orättvisan? Lika möjlighete­r är viktigt, men lika utfall är inte rättvisa. Det är snarare likriktnin­g. För varje människa är unik och hennes möjlighet att välja och förvalta sitt liv ger olika utfall, som inte går att styra över.

Hur gick det då för Nathalie, fick hon spela piano på avslutning­en? Såklart såg jag till att programmet skrevs om och att hon fick spela. Hennes fantastisk­a pianotoner ekade över skolgården och mellan betonghuse­n och jag njöt – inte bara av klassisk musik på hög nivå, utan också för att det var en seger för människans storhet. En seger över trångsynth­et och förminskni­ng av människan, som med sina val och ansträngni­ngar kan producera skönhet och konst bortom det rationella. Som kan göra kultur av natur och sätta spår och minnen som inte kan raders ut.

All heder till sådana som Nathalie som genom sina ansträngni­ngar och uppoffring­ar gör oss mer mänskliga och förskönar vår tillvaro. Det vore skam om det inte fick uppmärksam­mas.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE ?? Lika möjlighete­r är viktigt, men lika utfall är inte rättvisa. Det är snarare likriktnin­g. För varje människa är unik och hennes möjlighet att välja och förvalta sitt liv ger olika utfall, som inte går att styra över, skriver debattören. (Skolavslut­ningen på bilden är inte den som berättas om i texten.)
ARKIVBILD: STEFAN BENNHAGE Lika möjlighete­r är viktigt, men lika utfall är inte rättvisa. Det är snarare likriktnin­g. För varje människa är unik och hennes möjlighet att välja och förvalta sitt liv ger olika utfall, som inte går att styra över, skriver debattören. (Skolavslut­ningen på bilden är inte den som berättas om i texten.)
 ?? ?? Helén Svensson lärare
Helén Svensson lärare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden