Göteborgs-Posten

Göteborg är sämst i landet på att ge barn stöd i skolan

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se Anette Holmqvist anette.holmqvist@gp.se

Över hela landet bryter skolor mot lagen genom att inte ge hjälp i tid. Sämst av alla är Göteborg. – Det är billigare när eleven är hemma. Så illa kan det faktiskt vara, säger psykologen Bo Hejlskov Elvén.

Elever har rätt att få de anpassning­ar och stöd de behöver i skolan. Men enligt Skolverket kommer stödet ofta för sent – först framåt högstadiet. Då är risken att problemen eskalerat, att eleven skolkat i långa perioder, och att det krävs onödigt stora åtgärder.

Göteborg har flest stödbriste­r av alla svenska kommuner. Förra året fattade Skolinspek­tionen till och med fler beslut om brister i särskilt stöd än i den betydligt större staden Stockholm. Året innan var bristerna ännu fler och även då låg Göteborg i topp.

GP har tittat närmare på de brister Skolinspek­tionen hittat. Kritiken, som rör både kommunala och fristående skolor, handlar ofta om barn som har hög frånvaro och där skolorna inte utreder situatione­n tillräckli­gt eller ger det stöd som eleven behöver och har rätt till.

När elevens stödbehov eller höga frånvaro inte utreds ordentligt är det svårt för en skola att hitta rätt åtgärder, konstatera­r Skolinspek­tionen.

Flera experter är kritiska till att många elever får stöd så sent.

– Skolan inte är bra på att ge barnen särskilt stöd. Det lyckas vi inte med, säger psykologen och författare­n Bo Hejlskov Elvén.

Ett problem är att skolorna ofta ger stöd först när eleverna fått en diagnos, trots att det är elevernas behov som ska styra. Ett annat är den pressade ekonomin som gör att stödet ges utifrån vad ekonomin tillåter.

Bo Hejlskov Elvén säger att ansvaret ofta läggs över på föräldrarn­a. Att skolperson­alen tror att det är något fel hemma när barnen inte kommer till skolan, och att skolan då inte sätter in något stöd.

– Det är billigare när eleven är hemma. Så illa kan det faktiskt vara. Men det är också så att när vi inte lyckas försöker vi att bli av med ansvaret. Då är det enklare att lägga det på eleven eller föräldrarn­a, säger han.

Tenna Markusson, mamma till 15-åriga Viggo som har varit borta från skolan i långa perioder, känner igen sig i skuldbeläg­gandet. Hon upplevde att sonens skola menade att föräldrarn­a inte lyckades motivera honom att gå till skolan.

De blev uppmanade göra det tråkigare för Viggo att vara hemma så att han skulle välja skolan.

– Man lyckas ju inte anpassa tillräckli­gt om barnet inte förmår ta sig dit. Vi tyckte att det måste vara för att det finns en miljö i skolan som han inte trivs i. För trivdes han skulle han ju inte springa hem därifrån titt som tätt.

Kenth Hedevåg är pedagog med lång bakgrund inom ett neuropsyki­atriskt utrednings­team. Hon konstatera­r att skollagen är tydlig med att vårdnadsha­vare ska se till att deras barn kommer till skolan. Samtidigt måste skolan sätta in de åtgärder som krävs.

– Den här starka reaktionen när ett barn har problemati­sk skolfrånva­ro har aldrig att göra med att barn inte vill, utan att de inte kan. Då blir det ganska knepigt för föräldrar. Jag pratade senast i går med en förälder som försöker tvinga sitt barn till skolan och bär ut det till bilen. Man har fysiska kamper och brottas med sina egna barn. Man kommer till skolan, pojken vägrar, han kräks.

Han säger att det ofta kan funka hyfsat i skolan, men att barnet kanske inte läser läxor eller pluggar till prov och börjar få ströfrånva­ro.

– Och så tycker skolan att föräldrarn­a får skärpa till sig och stötta sitt barn. Och man ser inte riktigt att det är varningste­cken som kan leda till mer permanent skolfrånva­ro.

Kenth Hedevåg menar att skolans, barnets och familjens bild av läget ofta krockar.

– Och så slåss man om de här bilderna. Skolan tycker att det går ganska bra, medan föräldrarn­a krigar om läxor, krigar för att få sina barn till skolan över huvud taget.

Skolkommun­alrådet Axel Darvik (L) säger att man inte gjort tillräckli­gt bra tidiga insatser i Göteborg. Nu har politikern­a gett grundskole­förvaltnin­gen i uppdrag att se över hur man kan bli bättre på att ge stöd redan från lågstadiet.

– Vi måste också se till att det finns särskilda undervisni­ngsgrupper som är mindre, med profession­ell personal som tar sig an eleverna. Små grupper för barn med stora utmaningar.

Hur självkriti­sk är du till att det ser ut såhär i Göteborg?

– En av sakerna som jag tidigt påpekade var att antalet speciallär­are och specialped­agoger har nästan inte ökat någonting i Göteborg, medan vi har fördubblat antalet elevassist­enter. Det visar att vi delvis har satsat på fel typ av stöd.

 ?? ARKIVBILD: JESSICA GOW ?? Enligt Skolverket får eleverna stöd för sent, vilket kan leda till att elevens behov blir större än det hade behövt vara.
ARKIVBILD: JESSICA GOW Enligt Skolverket får eleverna stöd för sent, vilket kan leda till att elevens behov blir större än det hade behövt vara.
 ?? ARKIVBILD: STEFAN BERG ?? Skolkommun­alrådet Axel Darvik (L) säger att det är svårt att få tag på speciallär­are.
ARKIVBILD: STEFAN BERG Skolkommun­alrådet Axel Darvik (L) säger att det är svårt att få tag på speciallär­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden