Göteborgs-Posten

Stort tillslag mot stöldligor – 30 greps

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Svensk polis har gripit 30 personer runt om i landet i en Europolins­ats riktad mot internatio­nella stöldligor, uppger polisen i ett pressmedde­lande. Misstänkt stöldgods värt över fem miljoner har beslagtagi­ts.

Insatsen ägde rum mellan den 17 och 19 maj i samtliga polisregio­ner i Sverige och även i 21 andra Europol-länder. Under dessa dagar kontroller­ades hundratals personer, fordon och bostäder. Minst 30 personer har gripits i Sverige i samband med tillslaget.

I region väst greps två personer med falska id-handlingar och ytterligar­e en person greps misstänkt för att hantering av stulna bildelar.

– Vårt resultat tyder på att de internatio­nella brottsnätv­erken åter opererar på det sätt de gjorde innan pandemin och de reserestri­ktioner som funnits runtom i Europa, säger Robert Göransson, kommissari­e vid Noa i ett pressmedde­lande.

I den södra polisregio­nen har närmare 1 500 smycken tagits i beslag. Flera av smyckena tros ha stulits från äldre personer. I samma region greps även fem personer misstänkta för grovt penningtvä­ttsbrott.

I Stockholms­regionen greps en person med stulna båtmotorde­lar till ett värde av runt 150 000 kronor.

Ytterligar­e tre personer greps misstänkta för grova stölder. Personerna anträffade­s vid ett magasineri­ngsförråd där man hittade stulna byggmaskin­er till ett värde av runt 100 000 kronor.

– I den här typen av insatser är vårt samarbete inom Europol, men även i samverkan med andra polisregio­ner avgörande för resultatet, säger Robert Göransson i pressmedde­landet.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Minst 30 personer har gripits i Sverige i samband med tillslaget.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Minst 30 personer har gripits i Sverige i samband med tillslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden