Göteborgs-Posten

Efter ersättning­savslöjand­et – polisen utreder bedrägeri

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att en riksdagsle­damot fått 700 000 i ersättning för en bostad han var skriven på, men som bland annat saknat ett godkänt avlopp och toalett. Nu inleder polisen en förundersö­kning om bedrägeri.

I början av juni publicerad­e SVT:s Uppdrag granskning ett reportage där de kartlagt samtliga riksdagsle­damöters boenden sedan valet 2018. Där framkom det att en riksdagsle­damot skrivit sig på en adress som saknar godkänt avlopp och att han påstod sig uträtta sina behov i grannens lada.

Efter publicerin­gen har polisen startat en utredning om bedrägeri, som kommer att hanteras av polisens avdelning för särskilda utredninga­r.

– Vi får se vart den leder, vem eller vilka som kan misstänkas, säger Per Nichols som är chefsåklag­are vid Särskilda åklagarkam­maren.

– Det underlag som finns för den här utredninge­n är ett tv-inslag. Efter att det sänts så har det kommit in diverse anmälninga­r och jag har gjort bedömninge­n att det finns anledning att starta en förundersö­kning. Vi är i ett väldigt tidigt stadie av den här utredninge­n.

I dagsläget är det ingen person som är brottsmiss­tänkt, menar chefsåklag­aren:

– Jag vill i nuläget inte svara på om det finns misstänkta personer. Dels av respekt för utredninge­n men också för att eventuellt misstänkta personer inte ska få veta detta via massmedia. Rent faktiskt så håller vi just nu på att ta reda på vad som har hänt.

Särskilda åklagarkam­maren är en del av Åklagarmyn­digheten som hanterar misstänkta brott av bland annat poliser, politiker och andra befattning­shavare.

I programmet som gjordes av SVT:s Uppdrag granskning framkom det att riksdagsle­damoten Jörgen Hellman (S) påstod sig bo på en adress över fem mil från riksdagen och därför fått 700 000 kronor extra i ersättning.

Men stugan saknade bland annat ett godkänt avlopp, vilket innebär att Jörgen Hellman varken kunde använda toaletten, diska eller duscha i huset. Boendet såg dessutom närmast övergivet ut med både trasiga fönster och ett hål i väggen.

Bara en timme efter att Uppdrag granskning konfronter­ade Jörgen Hellman med uppgiftern­a ändrade han sin folkbokför­ingsadress. Socialdemo­kraterna meddelade senare att Jörgen Hellman avgick

med omedelbar verkan från alla sina uppdrag.

 ?? ARKIVBILD: DRAGO PRVULOVIC ?? Det misstänkta bedrägerie­t kommer att hanteras av polisens avdelning för särskilda utredninga­r, där Per Nichols är chefsåklag­are.
ARKIVBILD: DRAGO PRVULOVIC Det misstänkta bedrägerie­t kommer att hanteras av polisens avdelning för särskilda utredninga­r, där Per Nichols är chefsåklag­are.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden