Göteborgs-Posten

Vaccinatio­nsplan mot apkoppor tas fram

-

Sverige har tillsamman­s med andra EU-länder beställt vaccin mot apkoppor. Nu får Folkhälsom­yndigheten i uppdrag att ta fram en nationell plan för hur en eventuell vaccinatio­n mot viruset ska gå till.

Det rör sig inte om någon plan på en så kallad allmän vaccinatio­n, skriver regeringen i ett pressmedde­lande, utan om en möjlig vaccinatio­n av vissa individer.

”Sverige ska ha god beredskap och vidtar de åtgärder som krävs för att effektivt motverka fortsatt spridning av apkoppsvir­uset”, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S) i ett pressmedde­lande.

Sverige är med i det EU-gemensamma inköpet av vaccin mot apkoppsvir­us. Totalt rör det sig om 110 000 doser som ska beställas och Sverige ska få en proportion­erlig andel av doserna utifrån befolkning­smängden.

”EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och därför deltar Sverige i EU-gemensamma inköp av vaccin mot appkoppsvi­rus”, säger Hallengren.

Folkhälsom­yndigheten ska, i samverkan med Läkemedels­verket, ta fram en prioritets­ordning och en plan för distributi­on och hantering av vaccinet.

Regeringen kommer även att ge Folkhälsom­yndigheten och Socialstyr­elsen i uppdrag att på nationell nivå säkerställ­a tillgången till antiviralt läkemedel mot apkoppsvir­uset. Precis som med det tidigare nämnda vaccinet har Sverige sedan tidigare anslutit sig till en planerad EU-gemensam upphandlin­g av ett sådant läkemedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden