Göteborgs-Posten

Smarta tips kan underlätta inför flygplatsb­esöket

- Elin Janvik Kardell elin.janvik.kardell@gp.se

Rapportern­a om köer på flygplatse­rna har duggat tätt den senaste tiden. Men det finns tips för att underlätta både för dig själv och för andra. Att ta reda på när du ska befinna dig på plats är en viktig del. – Kom inte för tidigt, säger Ellen Laurin, pressansva­rig på Swedavia.

Restrycket har nu återigen ökat efter två år av pandemi. På Arlanda har köerna ringlat sig långa och på grund av oro för att missa sina flyg har resenärer kommit till flygplatse­n långt tidigare än man kanske hade gjort i vanliga fall. Även om det varit högst tryck på just Arlanda kan det även bli problem på Landvetter. Men det finns några tips att följa för att undvika stress, köande och ovisshet kring om man kommer hinna med flyget eller inte.

En fråga man bör ställa sig är när man egentligen borde åka till flygplatse­n, både för sin egen skull men också för att undvika köbildning. Ellen Laurin, pressansva­rig på Swedavia säger att trycket varierar lite beroende på när på dagen man reser.

– Vi har till exempel en topp på morgonen där det är extra högt tryck, sen kan det vara på eftermidda­gen när resenärer ska åka hem. Även helger när man vill resa och hälsa på släkt och vänner. I sommar förväntar vi oss så klart ett ökat resande efter pandemin.

Det viktigaste är att hålla sig uppdaterad hos flygbolage­t man reser med. Det ser inte likadant ut överallt utan kan variera från bolag till bolag.

– Håll kontakt med flygbolage­t om vad som gäller vid resan och ha den senaste informatio­nen. Det kan vara många resenärer i omlopp. Det viktiga är att kontroller­a när inchecknin­gen öppnar så man vet vilken tid det är. Man ska inte komma för tidigt utan höra vad som gäller för den aktuella flighten.

Man kan med andra ord vara ute i för god tid. Kommer man för tidigt riskerar man att bidra till köbildning­en.

– På Landvetter säger vi att man ska höra med flygbolage­t för att få exakt tid. Men man kan räkna med någonstans mellan 2, 2,5 eller 3 timmar före avgång för att undvika trängsel.

Det räcker inte heller med att kolla upp informatio­nen någon dag innan flyget går utan man ska, om det är möjligt, ha den absolut senaste uppdaterin­gen från flygbolage­t.

– Det kan uppstå köer andra tider än under de här pikarna, men det är inte dygnet runt så det är viktigt att veta det aktuella läget, säger Ellen Laurin.

 ?? BILD: THOMAS JOHANSSON ?? Problemen har inte varit i närheten av så stora på Landvetter som på Arlanda. Men det är ändå viktigt att man kollar upp när man bör vara på flygplatse­n.
BILD: THOMAS JOHANSSON Problemen har inte varit i närheten av så stora på Landvetter som på Arlanda. Men det är ändå viktigt att man kollar upp när man bör vara på flygplatse­n.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden