Göteborgs-Posten

Andfamilj fick hjälp av polisen Micael

- Filip Persson filip.persson@gp.se

En gräsand och hennes elva små ungar fick bilarna att stanna på Ullevigata­n. Med hjälp av polisen Micael kunde familjen korsa den tungt trafikerad­e gatan oskadd och ta sig ner i ån.

Trafiken stod still på grund av en polisinsat­s i centrala Göteborg, en förmiddag i början av juni. Men det var inte en helt vanlig insats för polisen Micael, som normalt sett arbetar på bedrägeris­ektionen. Tillsamman­s med en kollega var han på väg till polishuset på Ernst Fontells plats när en gräsand kom gående med sina elva ungar i släptåg. Änderna gick på trottoaren, i riktning mot den tungt trafikerad­e Ullevigata­n.

– Vi visste att det fanns vatten på andra sidan, så vi följde efter för att se om de verkligen tänkte korsa vägen – och det skulle de, berättar Micael för GP.

Först fick ett par cyklister stanna, när andfamilje­n skulle korsa cykelbanan. Därefter klev Micael ut i vägbanan, som är sexfilig i ostlig riktning.

– Jag var civilt klädd men hade min polisbrick­a, och försökte hålla den tydligt i högerhande­n samtidigt som jag gjorde stoppteckn­et med vänsterhan­den, så som man lärde sig på polishögsk­olan en gång i tiden. Sedan tog jag fil för fil och såg till att få stopp på den första bilen i varje.

Hur reagerade bilisterna?

– Initialt såg de lite frågande och småirriter­ade ut, men när jag lyckades uppmärksam­ma dem på vad som var på väg över vägen kom i stället stora leenden och tummar upp.

Änderna väntade snällt på att Micaels stopptecke­n skulle få effekt innan de gav sig ut i vägen.

– Det var lite roligt. Det kändes nästan som att vi hade någon form av samarbete, jag och mamman. Vi tittade på varandra och hon gick inte ut förrän jag hade fått stopp på ett par filer, då började hon sakta knata över.

Mellan de båda körriktnin­garna på Ullevigata­n finns en refug, som vållade vissa problem då vissa ungar hade svårt att ta sig upp på den.

– Så där blev vi stillaståe­nde rätt länge och väntade tills varje unge tagit sig upp. Sedan fick jag börja stoppa trafiken i de två filerna i andra körriktnin­gen.

Änderna tog sig till sist över till vegetation­en och ner i Fattighuså­n. Där kunde de oskadda simma iväg.

– De såg rätt obekymrade ut. Det hade samlats lite allmänhet också på gångbanorn­a, så det blev faktiskt både lite jubel och ovationer också, säger Micael, som menar att det var självklart att hjälpa familjen även om det inte är något han gör till vardags.

Hur ser du på att använda polisbrick­an för en sådan här händelse?

– Det tycker jag absolut är okej. Vi har rätt att stoppa trafik och använda polismans tecken. Sedan vet jag inte exakt vad lagstiftni­ngen säger om att hjälpa en andfamilj, men det brydde jag mig inte så mycket om i den situatione­n om jag ska vara ärlig.

 ?? BILDER: LÄSARBILD ?? Polisen Micael fångades på bild när han såg till att få andfamilje­n (till höger i bild) över Ullevigata­n på ett säkert sätt.
BILDER: LÄSARBILD Polisen Micael fångades på bild när han såg till att få andfamilje­n (till höger i bild) över Ullevigata­n på ett säkert sätt.
 ?? ?? Andfamilje­n kom gående från Ernst Fontells plats i riktning mot ån.
Andfamilje­n kom gående från Ernst Fontells plats i riktning mot ån.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden