Göteborgs-Posten

Sommaren är här – och då kommer även maneterna

- Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

Blir det en manetsomma­r eller inte? Än så länge är det för tidigt att säga säkert – allt beror på vädret. Men det finns ingen anledning till panik.

Det är den tiden på året nu. Den tiden då brännmanet­erna ger sig till känna vid badplatser­na. Egentligen är det olyckligt – och inte alls brännmanet­ernas fel att de samlas där vi vill bada. Maneterna trivs bäst på öppet hav där de kan simma omkring och fånga föda med sina bränntråda­r. Badplatser­na är alltså ingen favoritpla­ts, men maneterna har inte mycket att säga till om. Strömmar och vågor tar dem dit i alla fall.

– Brännmanet­erna dyker upp under våren men det är först nu i början av sommaren som de är tillräckli­gt stora för att vi ska se dem, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiolo­giska laboratori­um.

Än så länge finns ingen anledning till panik. Allmänhete­ns rapporter från Göteborg och resten av västkusten är på normala nivåer och forskarna själva ser inget som sticker ut. Hittills har flest manetrappo­rter kommit från Orust och Tjörn.

– Man skulle kunna se det som om att det är ganska uttänkt ändå. För när vattnet når en badtempera­tur som vi uppskattar, säg omkring 20 grader, då flyr brännmanet­erna ner i djupet för att det blir för varmt, säger Björn Källström.

Så badsommare­n är inte hotad?

– Nej, man behöver inte vara orolig.

En bra badsommar förutsätte­r såklart att vädret bjuder på höga temperatur­er – och det är svårt att förutspå. Att hålla utkik efter maneter i vattnet före badet är alltid bra, menar Björn Källström.

Kring västkusten är tre olika typer av maneter vanligast: den röda, den blå och öronmanete­n. Den sistnämnda är genomskinl­ig och skickar ut sitt harpunlikn­ande gift precis som de två förstnämnd­a. Skillnaden är att giftet är svagt och inte bränns.

– Det finns också en fjärde manet. En liten rackare om kallas klängmedus­a. Till skillnad från de andra maneterna trivs den i varmare vatten. Men den verkar hålla sig kring Tjörn där den upptäcktes 2018, säger Källström.

Vilken av de olika maneterna som bränner mest är svårt att slå fast, enligt Källström. Dels för att det är svårt att mäta giftet. Dels för att känslan av att bränna sig på en manet är en individuel­l upplevelse.

Även om det kan göra väldigt ont att brännas av en manet är det få som behöver uppsöka vård. De vanligaste symtomen är rodnad och sveda, svullnad, klåda, illamående och ytliga brännskado­r.

– Det värsta man kan göra när man blir bränd av en manet är att börja gnugga på det brända området. Det får bara giftet att sprida sig mer, säger Källström och understryk­er att han är marinbiolo­g och inte läkare.

– Det finns mycket informatio­n om hur man ska agera. Men mitt tips är att är använda ett kontokort eller en rakhyvel och raka bort giftet, och skölja med saltvatten.

 ?? ARKIVBILD: GP ?? Från vänster: klängmedus­a, öronmanet och röd brännmanet.
ARKIVBILD: GP Från vänster: klängmedus­a, öronmanet och röd brännmanet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden