Göteborgs-Posten

Flera faktorer bakom nya ekonomiska rekordsiff­ror

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se Källor: Riksbanken, Wall Street Journal

Inflatione­n ökar mer än på 30 år, i synnerhet för livsmedel. Det handlar om en rad samverkand­e faktorer i världen som ligger bakom. Men vad betyder det för dig?

Inflation är en ökning av prisnivån i samhället som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Priserna stiger, pengarna minskar i värde. Det innebär till exempel att om priserna på livsmedel stiger kraftigt, som nu, så tar det en större del av hushållsbu­dgeten i anspråk. En kraftigt ökad inflation beror oftast på att efterfråga­n överstiger utbudet av en vara.

Under pandemin stimulerad­e många länders regeringar och centralban­ker ekonomin, för att motverka effekterna av nedstängni­ngar och restriktio­ner. Det gav en ökad efterfråga­n. Samtidigt finns problem hos leverantör­er runt om i världen som gör att det är lång leveransti­d på många varor, bland annat halvledare i industrin. Den kombinatio­nen trycker upp priserna. Rysslands invasion av Ukraina har också skapat en kraftig brist på olika sädesslag och den nya covid-krisen i Kina har också förvärrat prissituat­ionen. Vidare har drivmedels- och energipris­erna stigit kraftigt på grund av kriget.

Inflatione­n gör att dina pengar blir mindre värda och gör att du behöver använda mer av din hushållska­ssa för basvaror, det kan också göra det svårare att spara långsiktig­t. I synnerhet grupper med små marginaler, som pensionäre­r och låginkomst­tagare, drabbas hårt av den minskande köpkraften. De som lånat pengar kan tjäna på inflatione­n, på så sätt att lånet sjunker i värde när pengarna blir mindre värda – men samtidigt håller räntorna på att höjas nu vilket innebär högre räntesatse­r på lånen.

En oväntat hög inflation leder förutom till mindre pengar i plånboken till ökad osäkerhet bland både hushåll och företag och gör att konkurrens­kraften mot andra länder minskar, vilket inte är bra för exporten. I det här fallet är den höga inflatione­n inte unik för Sverige utan drabbar många länder, till exempel USA. Det var länge sedan vi hade en så hög inflation som nu, en hel generation har ingen erfarenhet av den situation vi befinner oss i nu.

När räntorna nu höjs, kyls ekonomin ned. Börjar konjunktur­en mattas av så borde priserna sluta öka i så hög takt. Det finns dock ekonomier som drabbas av ”stagflatio­n”, ett värsta läge där man ser både ökad inflation och minskad tillväxt, en situation bland annat Japan befunnit sig i tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden