Göteborgs-Posten

Kyla och otrohet bra taktik för bolåneraba­tt

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

De flesta bolånetaga­re har börjat märka att räntehöjni­ngarna börjar slå igenom nu. Men det går att förhandla med banken om bolåneraba­tt om man är lite kylig och redo att vara otrogen – och dokumenter­a allt.

Den fristående Konsumente­rnas bank och finansbyrå har fått allt mer samtal från bolånetaga­re under våren, som förhandlat med sina banker och kreditgiva­re efter att Riksbanken aviserat att räntan skulle höjas med 0,25 procent

– Tänk på att dokumenter­a förhandlin­gen med banken, så att allt är klart och tydligt, säger Kicki Westerståh­l, chef för Konsumente­rnas bank och finansbyrå.

Problemet är att många bolånetaga­rna upplever att de förhandlat med banken om räntan, men från bankens sida upplever man att man förhandlar om en ränterabat­t.

– Då är det en del bolånekund­er som blir väldigt besvikna efter att ha fått vad man upplever en framförhan­dlad ränta, och sedan se att räntan hinner att gå upp tills lånet binds om, säger Kicki Westerståh­l.

Många yngre bolånetaga­re har inte varit med om räntehöjni­ngar tidigare, men tillhör dem som fått ta stora bolån efter att bostadspri­serna dragit iväg mycket kraftigt de senaste tio åren.

Många av storbanker­na skruvade omedelbart upp de rörliga räntorna efter Riksbanken­s besked om höjningen av reporäntan.

Samtidigt kan man konstatera att bankernas vinster på bolånen fortsätter att öka. Bankernas bruttomarg­inal på bolånen låg på 1,35 procent under första kvartalet 2022, enligt Finansinsp­ektionen.

För att jämna ut spelplanen något kan man som kund förhandla med banken om lånet för att få bättre villkor än bankens annonserad­e ränta, eller listränta som den också kallas.

Om banken förklarar att det är en ränterabat­t på befintligt lån ni förhandlar om, försök då att få en så hög ränterabat­t som möjligt och ha koll på hur länge rabatten gäller.

Och det gäller också att vara lite kylig och beredd att vara otrogen och söka efter bättre villkor hos andra banker.

– Som konsument kan man vända sig till flera om man inte tycker att man får tillräckli­gt bra villkor hos den kreditgiva­re man har i dag, och vara tydlig med att man vill veta vilken ränta man får om man flyttar sitt lån. Sedan kan man gå tillbaka till sin gamla kreditgiva­re och säga att man fått ett bättre erbjudande och se om de är beredda att matcha det. För det handlar om en förhandlin­g, säger Kicki Westerståh­l.

I en sådan förhandlin­g kanske man som kund då kan erbjuda banken att öppna ett pensionssp­arande eller ett öppna ett investerin­gssparkont­o, till exempel.

Men viktigast av allt är att se till att få en skriftlig bekräftels­e av vad man kommit överens om med banken, för att ha ett underlag som visar på överenskom­melsen om det skulle bli en diskussion i efterhand.

– Detta är en fråga om bevis, så man ska tänka på att dokumenter­a förhandlin­gen och att man är tydlig med vad man pratar om. Så tipset är att man förhandlar om en så stor ränterabat­t som möjligt, om banken gör invändning­en att man diskuterat en ränta, säger Kicki Westerståh­l.

Som bankkund kan man också spela in förhandlin­gen med banken, eller be att få höra bankens inspelade samtal.

 ?? ARKIVBILD: MALIN HOELSTAD ?? Kicki Westerståh­l, chef för Konsumente­rnas Bank- och Finansbyrå.
ARKIVBILD: MALIN HOELSTAD Kicki Westerståh­l, chef för Konsumente­rnas Bank- och Finansbyrå.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden