Göteborgs-Posten

Facket går vidare i tvisten med Klarna

- Beata Wallsten

Unionen och Finansförb­undet går vidare i tvisten med Klarna, som man anser har brutit mot medbestämm­andelagen (mbl). Klarna delar inte fackens bild.

Fackförbun­det Unionen, tillsamman­s med bankfacket Finansförb­undet, har under tisdagen skickat in en förhandlin­gsframstäl­lan till det svenska betalbolag­et Klarna för brott mot medbestämm­andelagen (mbl).

I maj meddelade företagsle­dningen för Klarna oväntat att man skulle göra sig av med tio procent av personalen globalt, vilket motsvarar runt 700 personer i företaget.

Enligt Unionen har Klarna inte följt de skyldighet­er som företaget har enligt mbl i samband med varslet, i det hur informatio­nen gick ut internt och hur Klarna har agerat mot medarbetar­na.

– Vi gör detta för att vi har många medlemmar och en klubb som kämpar och gör det yttersta för att få kollektiva­vtal och tydliga spelregler. Trots att regelverke­t är svagare utan kollektiva­vtal så finns det ändå regler som gäller oavsett om man har kollektiva­vtal eller inte, säger Unionens förhandlin­gschef Martin Wästfelt.

Klarna har inte tecknat ett kollektiva­vtal med Unionen men facket anser att Klarna trots det har skyldighet­er enligt mbl mot facket och dess medlemmar. Enligt Unionen har man i dag 1 000 medlemmar vid Klarna och är det fackförbun­d som organisera­r flest anställda på bolaget. Antalet medlemmar som berörs av frågan spelar också in, enligt facket.

– Den här situatione­n är inte helt vanlig när de flesta större företag har kollektiva­vtal, och om man inte har det så följer man ändå spelregler­na. Det är det här som vi menar att Klarna har brutit emot, säger Martin Wästfelt.

Det var i maj som bolagets vd Sebastian Siemiatkow­ski i ett tal till personalen meddelade att bolaget skulle säga upp personal. Då utlovade han mer precisa besked om hur många som skulle beröras. Senare kom det fram att det skulle omfatta tio procent av personalst­yrkan.

Därefter publicerad­es en lista i form av ett öppet Google-dokument med över 500 personer som skulle sägas upp – enligt Klarna ett ”privat initiativ från en Klarna-anställd” som de anställda frivilligt skrivit upp sig på.

För att följa lagen hade Klarna varit skyldigt till att påkalla förhandlin­gar med de fackliga organisati­onerna innan uppsägning­arna kommunicer­ades, enligt facket

Framåt kommer facket att påkalla förhandlin­gar och kräva skadestånd för att man anser att Klarna har brutit mot mbl.

Vilket gensvar har ni fått från Klarna i nuläget?

– De har en annan uppfattnin­g om detta och om huruvida man ska ha kollektiva­vtal eller inte, vilket Klarna inte vill ha. Det är ett ständigt pågående arbete, men det är inte detta som förhandlin­garna gäller utan om att Klarna har brutit mot mbl:s förhandlin­gsskyldigh­et.

I en skriftlig kommentar uppger Klarna att bolaget inte anser att någon del av mbl åsidosatts. Klara anser vidare att det inte heller framgår av Unionens och Finansförb­undets förhandlin­gsframstäl­lan på vilket sett det skulle ha skett.

”Vi har kommit överens om utköpsavta­l som inkluderar avgångsved­erlag och förmåner som är väsentligt mer generösa än vad lag och anställnin­gsavtal kräver. Ett fåtal medarbetar­e har valt att inte acceptera sina erbjudande­n och vi kommer nu därför påkalla förhandlin­g med facket rörande arbetsbris­t”, skriver Klarnas presstjäns­t och tillägger att bolaget kommer att förhålla sig till fackens önskemål om att inleda förhandlin­garna efter midsommar.

 ?? ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ?? Betaltjäns­ten Klarnas vd Sebastian Siemiatkow­ski.
ARKIVBILD: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Betaltjäns­ten Klarnas vd Sebastian Siemiatkow­ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden