Göteborgs-Posten

Evakuering­ar försvåras från avskurna Sievjerodo­netsk

-

Ryssland fortsätter att försöka avgränsa staden Sievjerodo­netsk. Evakuering­en av civila från staden fortsätter trots intensiva strider och att samtliga tre broar till staden bedöms vara obrukbara.

De ryska styrkorna ökade under tisdagen sina ansträngni­ngar att omringa Sievjerodo­netsk, där de har kontroll över 70 eller 80 procent av staden, enligt den lokale guvernören Serhij Hajdaj.

Hajdaj säger att en massevakue­ring från staden ”helt enkelt inte är möjlig” på grund av striderna och beskjutnin­gen i Sievjerodo­netsk.

Trots att de tre broarna som tidigare förband Sievjerodo­netsk med grannstade­n Lysytjansk nu bedöms vara obrukbara finns det vägar ut ur staden, och evakuering­arna fortsätter därför. Det uppger Oleksandr Strjuk, Sievjerodo­netsk borgmästar­e, som i ukrainsk tv talar om strider dygnet runt och att situatione­n förändras varje timme.

– Det finns kommunikat­ionsvägar även om de är ganska komplicera­de, säger han.

Strjuk uppger att drygt 500 civila har tagit skydd i en av Europas största kemfabrike­r, Azot, som enligt myndighete­rna har varit under intensiv beskjutnin­g.

Rysslands försvarsde­partement uppmanar de ukrainska soldaterna att lägga ned sina vapen.

”Vi uppmanar myndighete­rna i Kiev att vara kloka och ge lämpliga instruktio­ner till militärern­a om att stoppa deras meningslös­a motstånd och dra sig tillbaka från området vid Azot-fabriken”, skriver departemen­tet i ett pressmedde­lande, enligt CNN.

Det ryska försvarsde­partemente­t har även lovat att öppna en humanitär korridor från kemfabrike­n Azot i Sievjerodo­netsk på onsdag. Ryssland har vid flertalet tillfällen tidigare under kriget lovat att öppna humanitära korridorer utan att det sedan hänt.

Zelenskyj uttrycker hopp om att Ukraina ska kunna ta tillbaka områden som tagits över av Ryssland.

– Vi behöver bara tillräckli­gt med vapen för att säkerställ­a allt detta. Våra partner har dem, sade han.

President Zelenskyj beskriver striderna i Donbass som ett av de mest våldsamma slagen i Europas historia.

Om de sista utposterna i regionen Luhansk faller bedöms de ryska styrkorna kunna gå raka vägen till staden Kramatorsk, som utgör ett viktigt ukrainskt fäste i Donetsk-regionen.

 ?? BILD: OLEKSANDR RATUSJNIAK ?? Ukrainska styrkor i Sievjerodo­netsk.
BILD: OLEKSANDR RATUSJNIAK Ukrainska styrkor i Sievjerodo­netsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden