Göteborgs-Posten

Ukraina ska få kandidatst­atus inför medlemskap i EU

- Henrik Samuelsson

Ukraina ska få kandidatst­atus inför ett medlemskap i EU. Den rekommenda­tionen har EU-kommission­en kommit fram till efter överläggni­ngar på måndagskvä­llen, uppger källor enligt Politico.

– Kommission­en har inte glömt att Ukraina är det enda land i Europa där människor dödats, där människor blev beskjutna eftersom de viftade med EU-flaggor på gatorna, säger en insatt källa, syftande på bland annat Majdan-protestern­a i Kiev 2014.

– Vi kan inte nu säga: Tyvärr alltså, ni viftade med fel flaggor.

Måndagens debatt kom efter ordförande Ursula von der Leyens blixtbesök i Kiev den gångna helgen. President Volodymyr Zelenskyj vädjade då om positiva signaler från EU angående ett framtida medlemskap. Kontentan bland kommission­ärerna nu uppges vara att den ryske presidente­n Vladimir Putin måste få ett skarpt budskap om att hans anfallskri­g omintetgjo­rt alla chanser att få in Ukraina i Rysslands intressesf­är igen.

I nuläget skulle kandidatst­atus dock mest vara symbolik. Emmanuel Macron, president i EU:s nuvarande ordförande­land Frankrike, har sagt att det kommer att ta minst ett årtionde innan Ukraina kan gå med.

Och som syns på Balkan kan det även ta längre tid för länder att ställa om så att de uppfyller EU:s krav. Varken Nordmakedo­nien, Montenegro, Serbien eller Albanien är medlemmar än, trots att de fick kandidatst­atus mellan 2005 och 2009.

 ?? BILD: NATACHA PISARENKO ?? Ursula von der Leyen på Majdantorg­et i Kiev i lördags.
BILD: NATACHA PISARENKO Ursula von der Leyen på Majdantorg­et i Kiev i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden