Göteborgs-Posten

Resan med ostindiefa­raren var pinsam (för mig)

-

Ionsdags åkte jag med ostindiefa­raren ”Götheborg” en stund och nu frågar människor i min omgivning: hur var det? Det är en generande fråga. Det blir direkt pinsamt.

Frågan är inte generande för att frågeställ­aren skulle vara obegåvad. Den är generande för att jag inte kan svara på den.

Alltså: Jag klev ombord på ostindiefa­raren. Den lämnade kajen. Efter en timme, ungefär vid Nya Älvsborg, fick jag tillsamman­s med ytterligar­e 46 personer kliva ner i en följebåt och återvända till Eriksberg. Ostindiefa­raren fortsatte. Om drygt ett år år kommer hon till Kina, om ekborden håller.

Jag hade min timme och sedan dess har fyra kolleger och medmännisk­or, oberoende av varandra, frågat mig hur det var. Tyvärr har jag inget att berätta.

Jo. En (1) sak.

Jag återvänder med blott en enda iakttagels­e.

Det var annars många vackra intryck: älven, regnet, staden, båtarna. Det luktade tjära av tågvirket. När vi passerade Oscar II:s fort avlossades salutkanon­erna och moln av rök och bränt papper och krutlukt lade sig över däck och kröp in under regnskydde­n och efter några sekunder utlöstes prydligt ett brandlarm.

Följebåtar svärmade. Älven plattade ut sig. Nya Älvsborg stod med ljusröd puts i blåsten.

Fartyget vred sig och knarrade med alla sina ekplankor och master och rår. Stagens svarta strålknipp­en darrade. Träblocken påminde om blanka kranier. Tågvirket. Tjäran.

Allt var lite större, tamparna lite grövre, men det var svårt att hävda att det var något som i grunden skilde sig från något som de flesta göteborgar­e är bekanta med.

Detsamma gällde staden Göteborg. Den bredde ut sig på älvens stränder som den i princip har gjort sedan 1700-talet och när fartyget vred sig tedde sig husen och kyrktornen och broarna och de nya spegelblan­ka skyskrapor­na som en långsamt snurrande karusell. Det regnade och blåste, inte temperamen­tsfullt och sidledes som det brukar blåsa i Göteborg, utan tungt, riktningsl­öst, grått, ihärdigt.

Vi journalist­er stod i regnet med öronproppa­r och åt vetebrödss­kivor med drottnings­ylt.

Jag försökte uppdriva en känsla av stundens storslagen­het. Men det var just detta: det kändes som en vanlig resa på älven. Då avlossades kanonen.

Det fladdrade om byxbenen när kanonen avlossades.

Det var ändå bara lösa skott – något slags krut- och pappersbla­ndning som körts in i kanonrören.

Jag tänkte på alla de skildringa­r om kapten Kidd, Blackbeard, Anne Bonny och Calico Jack som jag har läst. När jag var i tonåren var en oproportio­nerlig andel av min läsning präglad av dessa laglösa alkoholist­er som i början av 1700-talet låg och balanserad­e på de rätta latitudern­a vid sockeroch slavautost­radorna i Karibien. Som vuxen, med mognare intressen (kanske), har jag ägnat motsvarand­e tid åt Ostindiska kompaniet med dess punsch och rötfeber och provianter­ingsstopp i Kapstaden och utbrända Linnélärju­ngar.

Men ingenstans – absolut ingenstans – kan jag minnas mig ha sett upplysning­en att det fladdrar om byxbenen om man står på akterdäck när kanonerna avlossas på kanondäck.

Detta skänker så att säga kanonaktiv­iteten en viss slapstickp­rägel. Vem kan vara heroisk när byxorna fladdrar.

Men kanske var det så självklart för alla inblandade att ingen har tyckt att det har varit värt att meddela.

Nåväl. Jag visste det inte. Men inte är det ju mycket till berättelse efter en sjöresa. Jag erbjöd mig att skriva ett litet reportage om att det fladdrade i byxbenen. Den tjänstgöra­nde redaktören avböjde. Jag förstår honom alltför väl.

Och efter en timme var det alltså bara att gå i följebåten. Jag hade fått låna en mörkblå flytväst. Den var i mycket gott skick. Prislappen satt kvar. Jag klev nedför lejdaren med en bit vetekrans med drottnings­ylt i handen. Besättning­en stod vid relingen och tittade på oss. De var iförda brandgula galonkläde­r och de såg ut vara lättade över att bli av med ett akterdäck fullt av journalist­er. Ja, själva akterdäcke­t behöll de förstås. Härnäst skulle besättning­en trimmas på Nordsjön. Det sista jag såg av dessa ostindiere­senärer var att en av dem klev nedför lejdaren och jag undrade vad han hade i följebåten att göra och han kom fram till mig och bad mig återlämna flytvästen. Det regnade mer. Och det fladdrar alltså kring byxbenen när man skjuter med kanon. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha denna insikt till. Men alltid dyker det väl upp något tillfälle.

"Vem kan vara heroisk när byxorna fladdrar

 ?? ??
 ?? Kristian Wedel Redaktör vg@gp.se ??
Kristian Wedel Redaktör vg@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden