Göteborgs-Posten

Efter flytten – Lasse Johanssons pengar låsta i Ryssland

- Andreas Johnsson andreas.johnsson@gp.se

Lasse Johansson har vänt hem till Sverige för spel i Frölunda. Men de besparinga­r som han hade i Ryssland är fortsatt fast i landet. – Det är inte helt lätt att få hem några pengar just nu, säger han.

Det var i maj som Frölunda meddelade Lasse Johanssons återkomst.

Efter fem säsonger i KHL, senast i SKA St. Petersburg, beslutade sig stjärnmålv­akten för att flytta hem till Sverige och återförena­s med klubben som han vann SM-guld med 2016.

Återkomste­n väckte vissa frågor. Främst varför han beslutade sig för att, till skillnad från flera andra idrottare, stanna kvar i Ryssland efter att landet invaderat och startat krig med Ukraina.

– Vi kollade över möjlighete­rna att åka hem. Men i och med detaljer i kontraktet som jag inte kan gå in på så blev det inte så. Det ser olika ut för alla, berättade Johansson för GP efter återkomste­n.

Men nu har han i vilket fall återvänt till Sverige, men inte Göteborg – ännu.

– Jag har varit uppe i Mora och tränat några gånger, familjen och barnen bor fortfarand­e där. Vi flyttar väl ner på heltid någon gång efter sommaren. Så jag har varit nere här i några veckor och kört.

Trots invasionen av Ukraina har det inte varit några större logistiska problem att lämna Ryssland för Johanssons del.

– Det är väl som varje säsong, man flyttar ingenting. Man hyr bara grejerna. Så det är bara ett par resväskor. Vi har haft huset i Mora i flera år, under tiden som vi varit där (i Ryssland reds. anm), så det har varit vår bas under tiden.

Ett par resväskor är en sak. Pengar, en annan.

Rysslands invasion av Ukraina har lett till kraftiga ekonomiska sanktioner mot landet – vilket även de svenska spelarna som nu lämnat landet har fått erfara.

Lasse Johansson berättar för GP att de pengar som han hade i Ryssland, tja de är också fast i Ryssland.

– Jag har sagt det förut, jag kommentera­r inte så mycket kring det. Men de sitter fast, det är låst ganska mycket där. Så är det. Det är inte helt lätt att få hem några pengar just nu.

Han fortsätter:

– Sen har jag faktiskt inte koll på de senaste reglerna, men när vi åkte hem så var allting låst i alla fall och jag tror inte någonting öppnat upp sig så mycket sedan dess.

Jag har faktiskt inte koll på de senaste reglerna, men när vi åkte hem så var allting låst i alla fall och jag tror inte någonting öppnat upp sig så mycket sedan dess. Lasse Johansson

Frölunda HC

– Nej, det är det väl inte utan det är som det är.

– Ja, eller inte. Så vi får se. Det är ingenting man räknar med.

Är det ett orosmoment?

Det löser sig till slut?

 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ?? Lasse Johansson har återvänt till Frölunda efter fem säsonger i KHL.
BILD: MATHIAS BERGELD Lasse Johansson har återvänt till Frölunda efter fem säsonger i KHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden