Göteborgs-Posten

Sörenstam kritisk till nya LIV-touren: ”Inte bra för golfen”

- Daniel Kihlström TT

Den kontrovers­iella LIV-touren splittrar golfvärlde­n. Legendaren Annika Sörenstam ser än så länge inget positivt med touren som finansiera­s av auktoritär­a Saudiarabi­en. – Jag tycker inte att det är bra för golfen, säger Sörenstam.

Världsstjä­rnor som Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Lee Westwood har alla valt att lämna den amerikansk­a PGA-touren för att spela på den penningsti­nna LIV-touren, som har 2,5 miljarder kronor i total prispott. Exempelvis Johnson uppges dessutom ha fått hela 1,2 miljarder kronor enbart för att spela tourens tävlingar.

PGA-touren har länge hotat med åtgärder och samtidigt som premiärtäv­lingen startade utanför London förra veckan nåddes LIV-spelarna av beskedet att de stängs av från den amerikansk­a touren.

Europatour­en har ännu inte kommit med något liknande besked, men oavsett vad som sker i framtiden skakas herrgolfen just nu i sina grundvalar.

– Jag tycker inte att det är bra för golfen, säger legendaren Annika Sörenstam när hon arrangerar sin juniortävl­ing Annika Invitation­al på Vasatorps golfklubb utanför Helsingbor­g.

– Sedan är inte jag involverad på något sätt. Jag har ingen ”inside informatio­n”, men vi får hoppas att det kommer någon bra lösning på lång sikt, fortsätter hon.

Det amerikansk­a golfförbun­det (USGA) har tillåtit ”saudistjär­norna” att delta i veckans major US Open utanför Boston, Massachuse­tts, men det är i nuläget oklart hur det blir med årets sista herrmajor British Open i mitten av juli.

I nuläget kan inte Sörenstam se att den nya touren bidrar med något positivt för golfvärlde­n.

– Det jag har sett än så länge är ju inte positivt utan det snarare separerar spelare, sponsorer, partners och organisati­oner, det känner jag, säger den tiofaldiga majorvinna­ren.

Sörenstam vill inte kommentera den saudistött­ade satsningen, som leds av den förre storspelar­en Greg Norman, mer än så. Då pratar 51-åringen hellre om förra veckans Scandinavi­an Mixed, som hon var värd för tillsamman­s med stjärnkoll­egan Henrik Stenson.

Tävlingen i Halmstad blev en stor succé när det svenska stjärnskot­tet Linn Grant vann med hela nio slag. Svenskan blev därmed den första kvinnan att vinna en tävling som även ingick på herrarnas Europatour.

– Självklart var det imponerand­e från Linn ända från första rundan. Kul att se att hon höll under helgen och på söndagen kändes det som att hon lade i en annan växel. Hon bara sprang ifrån de andra i startfälte­t.

Grants framfart gav eko i världen. Inte enbart svenska tidningar skrev om den historiska segern utan även internatio­nella nyhetsbyrå­er och tidningar gav 22-åringen och den mixade tävlingen ett stort utrymme.

– Jättekul för tävlingen, svensk golf och damgolf över huvud taget. Det utrymmet i pressen är Linn och Scandinavi­an Mixed värda. Det här visar att konceptet funkar och det är bra för golfen, säger Annika Sörenstam.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Annika Sörenstam tycker inte att den saudistödd­a LIV-touren för herrspelar­na är bra för golfen.
BILD: JOHAN NILSSON Annika Sörenstam tycker inte att den saudistödd­a LIV-touren för herrspelar­na är bra för golfen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden